Facebook hozzászólás
206

Közép-Európa legjobb rakott krumplija

Azért Közép-Európa, mert a drága jó, igazi tejfel máshol nem kapható. Egyébként pedig éhes barátaim szerint is ilyen rakott burgonya mindig nagyon jól jön – főleg egy munkás kis nap után! Már csak egy jó salátát keress hozzá: cékla, uborka, káposzta … pompás hozzá!     

Hozzávalók négy éhes szájhoz:

Rakott krumpli tányéron, tejfellel a tetején, Kép: László Márta
Kép: László Márta
  • 1 kg burgonya héjában megfőzve
  • 4 kemény tojás
  • fél szál kolbász (de tehetsz többet is! Válassz szaftosat, jobb lesz az íze!)
  • 10 dkg vaj (vagy margarin)
  • kb. dl. tejfel
  • 1 db nyers tojás
  • 5 dkg reszelt sajt
  • fehérbors

Elkészítés:  

Először is, ha teheted, keress ehhez jó krumplit a piacon! A jó árus tudja, ehhez melyik az igazi! Végy egy nagy fazekat, tedd bele a burgonyákat, a tojásokat, sózd meg a vizet, és tedd fel főni. Ezalatt vedd elő a kolbászt, gyorsan mosd meg meleg vízzel, hogy aztán gyorsan le tudd húzni a héját, ezután karikázd fel. Ha puha a krumpli, szedd ki egy vágódeszkára, a tojásokról öntsd le a vizet. Rázd meg a lábasban, majd gyorsan engedj rá hideg vizet. Ezt többször is megismételheted. Végy egy klasszikus jénait. Vékonyan vajazd ki.

Rakott krumpli tálalva színes, modern asztalon uborkával, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Csinosan karikázd bele a burgonyát, rakd rá a kemény tojás karikákat, egy pici sót, a kolbászokat, majd jöjjön ugyanebből a többi réteg. Ha kész, vedd a tejfölt, üsd bele a nyers tojást. Sózd meg, borsozd meg, a lereszelt sajtot jó erősen keverd bele. Ezzel öntsd nyakon az egészet. Előmelegített, forró sütőbe tedd be 15-20 percre. Ha már jól gyöngyözik a zsiradék az edény falán, csavard felső lángra, és pirítsd meg! Például egy jó céklasalátával egyszerűen mennyei! Van, aki kér hozzá egy szelet kenyeret, de ha nem muszáj, ne tedd, gondolj az ilyenkor gyorsan felszaladó + kilókra! Jó étvágyat Közép-Európában!

Ha jó lenne előtte egy könnyű leves, itt a tuti recept!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!