Lila álom, sárga vadítás – P&P módra
Fiatal kolléganőm extravagánsnak tűnő recepttel rukkolt elő a minap. Nem merészség, ötletesség kell egy ilyen remek fogáshoz! Online-os főszerkesztőnk, Timár Gigi ezúttal is kitett magáért, a selymesen ragyogó lila, és a vadító sárga színt választotta őszi menüje főszereplőjének! Ámulat!
– Azt mondják, az ősz a színekről szól, gondoltam, kipróbálom a piacon egyre több helyen megjelenő, elsőre furcsa színűnek tűnő zöldségeket. Került a kosárba lila karfiol és lila burgonya is, némi zöldnek pedig egy brokkoli. – E vallomás a Piac és Profit online adásának főszerkesztőjétől, Timár Gigitől származik! Fogadjátok szeretettel, és vágjatok bele bátran!
Hozzávalók:
- 1/4 kiló lila burgonya
- 1 kis fej lila karfiol
- 1 kis fej brokkoli
- 1 fej hagyma
- 2 nagy evőkanál zöld curry paszta
- 1 ujjnyi gyömbér
- maréknyi friss koriander levél
- 5-6 lime-levél
- 2 dl kókusztej
- só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket megmosom, megtisztítom és falatnyi darabokra szedem. A hagymát apróra vágom és kevés olajon megpárolom (nem kell lepirulnia!). Ráteszem a currypasztát és belereszelem a gyömbért, majd pár percig hagyom sisteregni, közben kavargatom. Ha már isteni illata van, felöntöm egy pohár vízzel és a kókusztejjel, belerakom a lime leveleket (ázsiai boltokban kapható, fagyasztóban sokáig eláll a csomag) és egy fél marék apróra vágott friss koriandert. Beleteszem a krumplit, majd, ha az félig megfőtt, hozzáteszem az apróra szedett karfiol és brokkoli rózsákat is. Ha kevésnek tűnik a leve, további vizet adok hozzá. Csak addig főzöm, hogy a rózsák még éppen roppanósak maradjanak. Miután levettem a tűzről, belekeverem a koriander másik felét – így az még egy kis friss ízt ad az ételnek.
A curry meglehetősen csípős fűszer, erre érdemes felkészülni! Bár ebben az ételben a kókusztej és a friss lime és koriander kellemesen lágyítja az ízeket, azért csak az kóstolja, aki bírja a tüzes ételeket!
Bár ebben az ételben épp a szokatlan színű zöldségek a leginkább látványosak, természetesen hagyományos karfiolból és burgonyából is épp ilyen jól elkészíthető. Ugyanígy, bár a legjobb wokkal dolgozni, de egy sima mély serpenyőben is működik a dolog!
Ha imádod a lilát itt egy remek „lila köd”!
Hozzászólás zárolva.