Mákosgubás sajttortácska szilvaöntettel
Ez a különleges recept most indult hódító útjára. A mákos-sajtos különlegesség nyerte a Philadelphia versenyét. A cél az volt, hogy a sok világváros után Budapesten is megszülessen a város sajttortája. Az alkotó, Teller Zsuzsa, próbáljátok ki ezt a magyaros, őszies különlegességet!
Hozzávalók:
Mákos guba alaphoz:
- 3db kifli
- 3,5 dl tej
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- fél citrom reszelt héja
- 4 evőkanál mák
- 1 evőkanál cukor darálva
Sajttortához (24 db minitortához):
- 25 dkg Philadelphia natúr krémsajt
- 1 db nagy tojás
- 8 dkg porcukor
- 1,5 dl habtejszín
- 1 púpos teáskanál étkezési keményítő
Szilvaöntethez:
- 6 db szilva
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál keményítő
- késhegynyi fahéj
Elkészítés:
A mákos guba alaphoz a kifliket felkarikáztam, a mákot a cukorral ledaráltam, a tejet a vaníliás cukorral felforraltam. A forró tejjel leöntöttem a kifliket, megvártam míg beszívja a tejet, majd hozzákevertem a mákot. Ezt a gubát nyomkodtam kb. 1cm vastagon a szilikon muffinformák aljába. Nekem 24 db kis tortácskám lett ebből a mennyiségből. A sajttorta minden hozzávalóját egyneművé kevertem, majd a tálat többször a pulthoz ütögettem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. A mákos gubával töltött szilikon formákat egy nagy tepsibe helyeztem és ujjnyi vastagon vizet töltöttem a formák alá. A sajttorta krémjével teletöltöttem a formákat és 150 fokon – légkeverős sütőben – kb. 30 perc alatt készre sütöttem őket, úgy, hogy éppen csak színt kapjon a tetejük. Még melegen egy kés hegyével óvatosan körbevágtam a sajttorták szélét, hogy a hűlés következtében ne repedjen meg a tetejük. A szilvaöntethez a kimagozott, apróra vágott szilvát a cukorral meghintettem, fahéjjal ízesítettem, a keményítővel elkevertem. Kis lángon, állandó keverés mellett összeforraltam. Ezzel az öntettel kínáltam a sajttortácskákat. Jó étvágyat!
A verseny részleteiről olvass itt!
A klasszikus sajttorta receptjét már megírta Timár Gigi, a P&P online főszerkesztője. Olvasd el azt is!
Hozzászólás zárolva.