Márti füstölt csülkös kiflije a sörözéshez
Nemrégiben kaptam egy pompás füstölt csülköt, amit mézzel, mustárral sütöttem meg. Minden igyekezetünk ellenére nem tudtuk megenni az egészet, így adódott a kérdés, mi legyen a másik felével. Nos, egy hétvégi buli megoldotta a dolgot. Eredeti kolbászos kiflim tésztáját házasítottam a felkockázott csülökkel. Valami csodás lett! Alig tudtam lefotózni, olyan keletje volt!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 4 dkg élesztő kelesztve
- 1 egész tojás, vagy 2 tojás sárgája
- 2 púpozott kávéskanál só,
- 2 púpozott kávéskanál porcukor
- kb. 1 dl tejfel
- fél sült mézes-mustáros csülök felkockázva
Elkészítés:
A vajat dörzsöld el a liszttel, majd jöhet a tojás, a só, a cukor. (Én két sárgáját teszek bele, mert akkor több fehérje marad a kiflik tetejére, és ha valamennyi kimarad, jó lesz egy másnapi rántottába!) Ezután hozzáadod a pici cukorral és kb. 0,5 dl langyos tejjel felfuttatott élesztőt, majd annyi tejfelt, amennyit felvesz. Jól dolgozd össze, ne ragadjon le! Oszd 4-5 cipócskára (én 4-re osztom, mert úgy szaftosabb marad a tésztája). Takard le egy konyharuhával, és pihentesd 10-15 percig. Jöhet a sodrófa!
Mindegyik buciból nyújts kerek lapokat, majd késsel vágd 12 körcikkre, mint a tortát! Mindegyik szélesebb felébe kerüljön egy pár kocka csülök, tekerd fel, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend meg a tojással, és süsd szép pirosra! Eltéveszthetetlen pompás illata üzeni, hogy kész! A legjobb persze melegen…
Hozzászólás zárolva.