Márti rakott töke
Mindig van egy kis darált hús a mélyhűtőmben, mert az – úgymond – mindenre jó. Na pont kaptam egy jópofa kis tököt, de mert azonnal nem tudtam feldolgozni, picit már kezdett ráncosodni. Sajnáltam volna kidobni, ezért kitaláltam az alábbi receptet, és nem bántam meg! Ízletes, könnyű, és az elfoglalt sorstársaknak a turbó változatot kínálom!
Hozzávalók 4 éhes szájnak:
- 1 kedves kis tök
- 10 dkg olaj
- 45 dkg sertéshús
- 1 nagy vöröshagyma (vagy 1 csokor újhagyma, vagy 1 póréhagyma)
- 2 nagy paradicsom
- 2 dl tejfel
- 8 dkg trappista sajt – reszelve
- só
- bors
- apróra vágott kapor vagy petrezselyem
- 1 csomag gyorsrizs
Elkészítés:
Tisztítsd meg a tököt, vedd ki a magját, karikázd fel kb. 1 cm vastagon. Fonnyaszd meg a vékonyra szeletelt hagymát egy serpenyőben. Tekerd fel a lángot, majd tedd rá a húst! Jól pirítsd meg, majd lassú tűzön párold, sóval, borssal, paradicsomszeletekkel. Ezalatt főzd meg a gyorsrizst (ez a turbósítás! kb. 15-20 perc alatt kész!) Pont egyszerre főnek meg az alapanyagok!
Na, akkor most jöhet egy kivajazott, morzsával körbeszórt jénai! Rétegesen belerakom a tököt, a főtt rizst, meg a párolt darált húst, aztán így folytatom, amíg el nem fogy! (Gyorsan eljön ez a pillanat!) A tetejét leöntöm a tejföllel, megszórom a reszelt sajttal, és uccu a sütő! 15-20 perc alatt aranybarnává válik a teteje, és onnantól tálalható! Szórd meg a tetejét apróra vágott petrezselyemmel vagy kaporral! Az illata, a látványa is parádés! Ha a párodnak is örömet szeretnél okozni, picit díszítsd fel! Meglátod, a hála nem marad el! Jó étvágyat a varázslatos estéhez!
Nézd meg, Bay Évitől tanult receptemet itt! Töltött tök kapormártással! Isteni! Ki ne hagyd!
Hozzászólás zárolva.