Mazsolás csíkos kalács az ünnepekre is
Már nagyon vágyott Pammer Lívia egy puha, foszlós, kakaós kalácsra reggelire egy kis vajjal, mézzel és tejeskávéval. A gondolatot tett követte, az eredmény pedig pontosan olyan lett amit elképzelt. Egy apró hiba azonban belecsúszott, másnap reggelire a kalácsból már csak morzsa maradt…
Hozzávalók:
- 80 deka liszt
- 10 deka teavaj
- 2 citrom reszelt héja
- 20 dkg kristálycukor
- 5 deka friss élesztő
- 2 egész tojás
- kb. 4 -5 dl tej
- kakaópor
- mazsola
- rum vagy rumaroma
Elkészítés:
A lisztet és a többi hozzávalót feleztem, mert kettő adag tésztát dagasztottam meg külön. Az egyiket simán, a másikat kakaóporral.
A 40 deka lisztbe beleütöttem az egy egész tojást, a tejbe (kb 2,5 dl ) egy evőkanálnyi kristálycukrot kevertem, meglangyosítottam és hozzámorzsoltam a 2,5 deka friss élesztőt. Pár perc alatt felfuttattam, és a liszthez adtam.
A további hozzávalókat – reszelt citromhéj, 10 deka kristálycukor, 5 deka puha teavaj – is a liszthez adagoltam, és sima kellemes tapintású, nem kemény, és nem is ragacsos tésztát dagasztottam. Lisztezett kelesztőtálba tettem, duplájára kelesztettem.
A másik, kakaós tésztát a maradék hozzávalókból ugyanígy szép simára dagasztottam. 40 deka liszt, a langyos tejben felfuttatott 2,5 deka friss élesztő, a kristálycukor, a reszelt citromhéj a puha 5 deka teavaj és 5-8 deka jó minőségű kakaópor hozzáadásával. Ezt a tésztát is alaposan megdagasztottam, majd lisztezett kelesztőtálban szintén duplájára kelesztettem.
Amikor mindkét tésztánk kellőképpen megkelt, a sima tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra sodorjuk. A mazsolát rumos langyos vízben 5-10 percig áztassuk meg. Miután a sima tésztánkat ujjnyi vastagra sodortuk, a lecsepegtetett mazsolát egyenletesen elosztva a tészta tetejére szórjuk. A kakaós tésztát is ujjnyi vastagra sodortam, és a sima, kinyújtott, és mazsolával megszórt tésztalap tetejére helyeztem. Sodrófával óvatosan egyszer áthengergettem, majd a széleket behajtottam, és az egészet együtt szorosan feltekertem. Sütőpapírra fektettem, egy egész felvert tojással a tetejét átkentem, és 180 fokon aranyszínűre sütöttem. Házi készítésű lekvárokkal, mézzel, teavajjal kínáltam.
Hozzászólás zárolva.