Facebook hozzászólás
2 660

ELRONTHATATLAN, HA ÍGY KÉSZÍTED

Mennyei cigánypecsenye

Sok helyen ettünk már rossz cigánypecsenyét, szóval égen-földön kerestük az igazi receptjét, s úgy érezzük, ráleltünk. Ha így csináljátok ezt az ősrégi magyar ételt, biztos sikert arattok.

Hozzávalók 4 főre: 8 szelet sertéstarja (kb. 1,2 kg),  1 kg apróbb krumpli, 40 dkg sima füstölt szalonna (például kenyérszalonna), 4 evőkanál olaj, 8 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál különböző mustár (az eredeti receptben bolgár és orosz mustár keveréke), 2 evőkanál fűszerpaprika,  majoranna, szurokfű, azaz vadmajoranna (sokan oregánóként ismerik), bors, só.

Az igazi cigánypecsenye. Fotó: motoroskonyája.blog.hu
Az igazi cigánypecsenye. Fotó: motoroskonyája.blog.hu

Először készítsük el a pácot, amiben a húsok pihenni fognak. Öntsük egy tálba a 4 evőkanál olajat, nyomjunk hozzá 4 gerezd fokhagymát és a mustárokat. Szórjuk hozzá a fűszerpaprika felét, majd sózzuk, borsozzuk. Ezzel a krémmel kezdjük el – sütőecsettel – bekenni a tarjákat. Tarjákat, hiszen a cigánypecsenye KIZÁRÓLAG tarjából készül. Nem comb, nem karaj, hanem tarja. A húst közepesen vékonyra kell szeletelni (1 ujjnyi vastagra, azaz kb. 1,5-2 centi vastagra), és TILOS klopfolni!!!! Ha klopfolunk, akkor szétzúzzuk a hús rostjait, azaz az értékes nedveknek búcsút inthetünk (mert a klopfolás hatására kicsorognak), így kezdődik a száraz hús sütése, azaz a cipőtalp. Tehát semmi klopfolás, maximum a kezünkkel nyomkodjuk meg kicsit ha nagyon szeretnénk, de ez sem szükséges. Minden tarja mindkét felét kenjük át, míg az összes hús el nem fogy, és közben rétegesen rakjuk egymásra a húsokat. Amint megvagyunk, tegyük a rétegezett húsokat a hűtőbe, kb. 1 órára, meg fogják hálálni.

Most jöhet a krumpli. A krumplikkal nem lesz nagy gond, vágjuk mindegyiket hosszában négy felé, majd szórjuk meg a következőkkel: só, bors, majoránna, szurokfű, a fűszerpaprika másik fele, kevés olaj. Keverjük össze az egészet. Természetesen minden fűszert ízlés szerint használjunk, és tegyük 200 C fokra felfűtött sütőbe  40-45 percre a középső rácsra. 10-15 percenként keverjük-rázogassuk át. Sima hústűvel tudjuk ellenőrizni, hogy puha-e a krumpli. Ha már puha akkor mehet maxira a sütő (nálunk ez 250 C): hadd piruljon a köret!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!