TEÁNAK ÉS HŰSÍTŐNEK IS KIVÁLÓ
Minden mennyiségben bodza!
Úton útfélen találkozhatunk ezzel a jellegzetes illatú, ám kevesek által ismert, gyógyító hatású növénnyel. Virágából készült frissítőket kár lenne kihagyni, hoztunk is két receptet.
Tenyér nagyságú virágernyők
A fa képes akár 5-6 méter magasra is megnőni. A virágok aprók, fehéres vagy sárgás színűek és tenyérnyi nagyságú virágernyőkké állnak össze. Többféle bodza is létezik, de a leggyakoribb és legismertebb bodzafaj a fekete, azaz az ehető bodza. Kizárólag ennek a fajtának a virága használható fel szörphöz. A bodza virágait május közepén, június elején szüreteljük, érdemes az esőzések előtt betakarítani, így több virágpor marad a virágokon. A termés augusztusra érik be fekete bogyókká.
Számtalan problémára jó
A bodza virága a természetgyógyászatban ősidők óta az egyik leghatékonyabb gyógynövénynek számít. A magyar néphagyomány számtalan jótékony hatást tulajdonít hozzá. Jó a légúti megbetegedésekre, csökkenti a vérnyomást, segíti a veseműködést, nyugtató hatású, hashajtóként is bevethető, enyhíti a székrekedés tüneteit.
A bodza virága kiváló teának. Gyakran alkalmazzák torokgyulladás vagy megfázás esetén is, utóbbinál izzasztó és köptető hatással bír. 1-2 kanál szárított bodzavirágot tegyünk egy csészébe, majd öntsük le 2 deci forrásban lévő vízzel. Fedjük le, és 10-15 percig hagyjuk ázni. A gyógyteát magában, vagy mézzel és citrommal fogyaszthatjuk.
A tea utáni másik leggyakoribb felhasználási módja a szörpkészítés.
Hozzávalók:
- Kb. 40 darab virágernyő
- 3 kg cukor
- 3 l víz
- 3-4 citrom
- Egy nagyobb edény
- Szörpös üvegek
Elkészítés:
Első lépésként a vizet és a cukrot főzzük össze, közben a citromokat jól mossuk meg és vágjuk fel karikákra. Miután felforrt a cukros víz, tegyük bele az átmosott virágokat és a citromkarikákat. Töltsük át egy nagyobb edénybe vagy befőttes üvegbe, ezt követően pedig 2-3 napig hagyjuk pihentetni a szörpöt. Ezután egy szűrő segítségével öntsük le a szörpről a virágokat és a citromokat. Ha túl édes lett, utólag némi citromsav hozzáadásával javíthatunk az ízen. Végül töltsük át a szörpös üvegekbe. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, hűtőben tároljuk.
Hozzászólás zárolva.