Facebook hozzászólás
353

Mini mákos rétes

Csak megjelenésében tér el a klasszikus mákos rétestől, ujjnyi darabokban talán jobban is fogyasztható, mint a hagyományos, nagy szeletek. A citromhéj és az alma pikáns ízt ad neki, a lekvár pedig biztosítja, hogy a töltelék ne legyen száraz, ha az alma ehhez nem lenne elég. 

Mini mákos rétes, Kép: publicdomainpictures.net
Kép: publicdomainpictures.net

Hozzávalók nagyjából 50 darabhoz:
1 csomag réteslap
30 dkg darált mák
3-4 dl tej
20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1-2 db alma
2-3 evőkanál baracklekvár
10 dkg mazsola
1 dl olaj
Elkészítés:
3 dl tejet felforralunk a cukorral, beleszórjuk a mákot, sűrűsödésig főzzük. Ízesítjük citromhéjjal, mazsolával, belereszeljük az almákat, és hozzáadjuk a lekvárt is. A friss réteslapokat széthajtjuk, kettőt-kettőt egymásra fektetünk, közüket meglangyosított olajjal vékonyan megkenjük. A dupla lapokat négyujjnyi négyzetekre vágjuk, mindegyikre máktölteléket halmozunk. Először a tészta négyzetek két szélét hajtjuk be, majd felgöngyöljük a csomagocskákat. Megolajozott tepsire fektetjük őket, tetejüket is lekenjük olajjal. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.

Bögrés mákos, a legnagyobb családi kedvenc
Az egyik legeslegjobb kevert sütemény a repertoáromból. Nem kell hozzá egy mérőedénynél és egy keverőtálnál több, a ráfordított munkaidő 5 perc, a sütési idő 30-35 perc, és kész. Variálható cseresznyével, szerintem málnával és sárgabarackkal, szederrel és áfonyával is isteni lehet. Bármikor készítem, osztatlan sikert aratok vele. Langyosan, frissen a legjobb, aztán másnap, a gyümölcstől kissé átpuhulva újabb arcát mutatja meg. Akár egy hétig is friss marad. Akarom mondani, maradna, ha maradna!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!