Omlettek, rántották-családi receptek
Hidegben mindenki jobban kívánja a meleg ételt vacsorára is, de a rengeteg kora esti tennivaló miatt nincs idő hosszú időt a konyhában dönteni. Készítsünk hát gyors rántottákat, omletteket.
1.) Olasz rántotta (okát igazán nem tudom, miért ez a neve, de így maradt fenn a családi hagyományban)
Hozzávalók: 4 személyre
8 tojás
2 dl. tej
4 evőkanál olaj (lehetőleg olíva)
1 csapott kávéskanál só
Ketchup
30 dkg zamatos reszelt sajt (eidami, vagy ementáli típusú)
Elkészítés:
Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet és azzal is jól keverjük el. Közben egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd öntsük rá a tojást. Nem kevergetve, ha inkább emelgetve, forgatva a sülő tojásdarabokat, éppen csak annyira süssük meg, hogy ne legyen nyers, de lágy maradjon.
Zárjuk el a gázt, vagy a villanyt, és szórjuk rá a reszelt sajtot. Várjuk meg, míg a tojás melegétől ráolvad, s már tehetjük is asztalra. Mint a pizzát, 4 cikkelyre vágjuk, és ki-ki ízlés szerint tehet rá Ketchup-ot.
2.) Póréhagymás, sonkás rántotta
Sokan nem bírják a vöröshagymát, ám a póréhagyma még a legkényesebb gyomrot sem bántja, a sovány sonka pedig csak energiát ad, nem növeli a koleszterin szintet.
Hozzávalók: 4 személyre
8 tojás
Másfél-két arasznyi póréhagyma (attól függ mennyire vastag)
20 dkg főtt sonka, apró kockákra vágva
4 evőkanál olaj (lehet 2 púpozott evőkanál margarin is!)
Só
Mokkáskanálnyi őrölt piros paprika
Elkészítés:
A tojásokat verjük fel. Egy nagy serpenyőbe tegyük bele a zsiradékot, karikázzuk fel a póréhagymát, majd dobjuk rá a forró zsiradékra. Fedő nélkül néhány percig fonnyasszuk, majd adjuk hozzá a sonkát, és hagyjuk egy kicsit együtt pirulni a hagymával. Öntsük rá a tojást, és kevergetve süssük meg. Ezt is hagyhatjuk egy kicsit lágyra. Mikor kész szórjuk meg a piros paprikával és máris tálalhatjuk.
Omlettek.
Elkészítésük csupán azért hosszabb, mert egyszerre maximum 2 főre készíthetjük el. Ha több tagú a család, akkor sajnos külön-külön kell elkészíteni.
Az alap omletthez valókat is, és a „feltéteket” is 1 személyre adom meg !!
Alap:
2 egész tojás
1 púpozott evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál olaj.
Az alap elkészítése:
Verjük fel a tojásokat, majd keverjük el benne simára a lisztet, azután a tejfölt. Egy megfelelő méretű serpenyőben hevítsük fel az olajat, és öntsük bele a masszát. Vegyük takarékra a főzőlapot, és hagyjuk sülni addig, ameddig a teteje már egyáltalán nem, vagy csak egy kicsit folyik. Keverni nem szabad!!! Olyan lesz, mint egy vastag palacsinta. Majd fordítsuk meg, és az egyik felére tegyük rá a feltétet, ami lehet:
1 db. 125 gr-os mozarella felkarikázva (meg kell kicsit sózni, miután rátettük az omlettre)
5 dkg zamatos reszelt kemény sajt (eidami, ementáli, vagy akár füstölt sajt)
5 dkg friss kecskesajt, reszelve, vagy vékonyra szeletelve
5 dkg apróra vágott főtt, füstölt sonka, vagy tarja
A feltéteket is ízesíthetjük tovább – ízlés szerint – egy kis ketchup-al, vagy borssal, vagy piros paprikával.
Majd hajtsuk rá az omlett „tiszta” felét a feltétekre, zárjuk el a gázt, vagy a villanyt. Hagyjuk még néhány percig a forró serpenyőben, hogy a feltétek beleolvadjanak, illetve átmelegedjenek .
Ha két főre készült, félbevágjuk és úgy tálaljuk, ha egy főre, akkor csak a tányérra csúsztatjuk a kész omlettet.
A sonkás, vagy tarjás verzióhoz adhatunk mellé. kovászos uborkát, a sajtosokhoz pedig felkarikázott paradicsomot csipet sóval megszórva, citromlével meghintve.
Hozzászólás zárolva.