Pazar szőlős desszertek
Evett már Sárgadinnyés szőlőkehelyt, vagy Szőlős-mascarponés piskótát? És kóstolta már a Szőlős-túrós rétest? Akkor nem árulunk el titkot, isteniek! Most a recepjüket áruljuk el Önöknek!
Sárgadinnyés szőlőkehely
Hozzávalók: 7 deci minőségi muskotályos bor, 30 deka finom csemegeszőlő, 30 deka édes sárgadinnye, 2,5 zselatinpor, 1,5 deci tejszín, 1 csomag főzni való vaníliás pudingpor, 6 evőkanál porcukor, 3 deci víz.
Elkészítése: a sárgadinnyéből karalábévájóval gömböket készítünk, és a szőlőszemekkel egyenlő arányban elosztjuk szép üvegkelyhekbe. 5 deci borban megáztatjuk a zselatint, 2 evőkanál cukorral felfőzzük, majd miután kissé lehűlt, de még folyós, a boros levet szintén elosztjuk a gyümölcsös kelyhekben, majd hűtőben lehűtjük. A maradék 2 deci borral, 3 deci vízzel és 4 evőkanál cukorral megfőzzük a pudingot, majd – egyenletesen elosztva – rátöltjük a zselés gyümölcsökre. Újra hűtőbe tesszük, s ha kihűlt, a habbá felvert tejszínből és a szőlőszemekből díszeket rakunk a kelyhek tetejére.
Szőlős-mascarponés piskóta
Hozzávalók: 25 deka mascarpone, 30 deka csemegeszőlő, 4 evőkanál porcukor, 4 tojás 10 deka babapiskóta, 1 deci muskotályos bor, 1 deci tejszín.
Elkészítése: a tojások sárgáját 3 evőkanál porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, s ezzel is jól kikeverjük. A szőlőszemeket félbevágjuk. A tejszínt a borral egy edényben összeöntjük, meglangyosítjuk, a babapiskótákat belemártogatjuk, és egy jénai edénybe lerakjuk. A tojásfehérjét felverjük a maradék porcukorral, és a mascarponés krémhez öntjük. Beletesszük a szőlőszemeket is, és a krémet a babapiskótákra öntjük. Hűtőbe tesszük, ahol néhány órát pihentetjük.
Szőlős-túrós rétes
Hozzávalók: 30 deka kimagozott csemegeszőlő, 30 deka túró, 2 tojás, 1 citrom leve, 1 csomag (6 lapos) réteslap, ízlés szerint porcukor, 1 vaníliás cukor, 5 deka vaj, 1 deci tejföl, 10 deka darált dió, olaj, 3 evőkanál szárazon pirított zsemlemorzsa.
Elkészítése: a porcukrot, vaníliás cukrot, a tejfölt, a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat habosra keverjük, hozzáadjuk az áttört túrót, és finoman összedolgozzuk. Három réteslapot egy benedvesített konyharuhára helyezünk, olvasztott vajjal a két alsót vékonyan megkenjük, majd a lapok alsó részére csíkban a fele zsemlemorzsát lerakjuk. Rákenjük a túrótöltelék felét, majd erre a szőlő és a darált dió felét, és feltekerjük. A másik három réteslapot is hasonlóan megtöltjük. Enyhén kivajazott tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és forró sütőben szép aranysárgára sütjük. Még melegen felszeleteljük, a tetejüket megszórjuk vaníliás porcukorral. Önállóan vagy vaníliafagylalttal kínáljuk.
Hozzászólás zárolva.