Pirított magos kenyér curryvel
Nemcsak az étteremben, az otthoni étkezésnek is fontos része a kenyér. Davidnek, egy jól ismert budapest étterem tulajdonosának és pékmesterének kedvence a kovászos kenyér, ami több napig is eláll. – Felszeleteljük, olívaolajban megforgatjuk mindkét oldalát, és máris teljesen új oldalát mutatja, egy kicsit savanykás, sós és izgalmasan ropogós. Éttermünkben a currys-mézes-pirított magvas kenyeret kínáljuk, amit elsőként kóstol a vendég. Előkészít mindent, ami követi az étkezéskor. Ez az a kenyér, amit nem lehet unalmasnak nevezni… – ajánlotta ezt a csodát! Íme a recept!
Hozzávalók: 4 közepes méretű készülhet belőle
Pirított magok:
Melegítsük fel a sütőt 160 Celsius fokra. Keverjünk össze 200 g tökmagot és napraforgómagot alaposan a következőkkel:
- 1 kk tengeri só
- 2 kk madras curry
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 evőkanál méz
Süssük 8 percig, a folyamat közepén egyszer keverjük meg az így kapott mixet. Vegyük ki, és hagyjuk hűlni.
Kenyér:
- 800 g fehér kenyérliszt
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 30 g tengeri só
- 10 g friss élesztő
- 7 dl víz
- 1 kis kanál cukor
- 1 evőkanál fekete szezámmag
- 1 evőkanál madras curry
- 2 evőkanál tökmagolaj
- 3 evőkanál méz
Keverjük el az élesztőt 2 dl langyos vízben cukorral, engedjük, hogy felfusson és habos, könnyed legyen. Eközben kézzel vagy mixerrel keverjük össze a liszteket a sóval és a fűszerekkel.
Miután jól összekevertük, és az élesztő felfutott, adjuk hozzá a lisztekhez, és keverjük el a maradék (500 ml) vízzel, olívaolajjal és mézzel. Gyúrjuk körülbelül 10 percig, amíg egyik oldalára sem tapad oda a tészta a gépnek vagy kézzel amíg ruganyos, de nem ragacsos lesz. Adjuk hozzá a magokat és gyúrjuk az egészet össze. Az így kapott tésztát egy kellően nagy, olajjal kikent tálba helyezzük és hagyjuk dagadni.
Várjuk meg, míg a tészta a kétszeresére nő. (Mindig fedjük le konyharuhával vagy műanyag fóliával a tálat!) Vegyük ki a tésztát, vágjuk 4 egyenlő részre, gyúrjuk kemény golyókká, és ismét hagyjuk, hogy a duplájára dagadjanak. Amikor ez megtörtént, finoman mozgassuk át az ujjainkkal a tésztát – ügyelve arra, hogy ne préseljük ki az összes levegőt, és alakítsunk a tésztából igény szerinti formákat (boule, baguette, rusztikus). Finoman gyúrjuk át a tészta minden részét, figyelve arra, hogy a kenyér alja zárt maradjon.
Melegítsük elő a sütőt 185 fokra. Hagyjuk kelni egy kis ideig még a tésztát, amíg vissza nem kapja az előbbi formáját. Vágjunk finom metszéseket a kenyér tetején, hogy még szebb külsőt kapjon a kenyér, miközben sül. Spricceljük le a tésztát vízzel vagy kenjük le vízbe mártott ecsettel.
Süssük 40-45 percig, amíg a kenyér alja nem ad ki tompa hangot kopogtatás közben.
Jó étvágyat!
(Forrás: barakarestaurant.hu)
Hozzászólás zárolva.