Rablóhús helyett jackfruitnyárs! Jól hangzik?
Tökéletesen pótolja a húst a jackfruit konzerv, egy jó páccal vagy előkészítéssel végtelen számú ízesítéssel készíthetjük. Mi most egy nyársat fűztünk a felhasználásával, ami visszahozta a konyhánkba a nyári grillezések illatát, aromáját. Bulkshop azt mondja, ez egy gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető főétel.
Hozzávalók két, a képen látható, két nagy nyárshoz:
1/2 konzervből leszűrt, lecsepegtetett, leszárogatott jackfruithús
Hozzávalók a páchoz:
- 2 -3 evőkanál szójaszósz
- 1 nagy evőkanál mustár
- 1 kávéskanál fokhagymapor
- 1/2 evőkanál BBQ fűszerkeverék
- 2 kávéskanál folyékony füst
- 1 mokkáskanál füstölt paprika
- 1/2 mokkáskanál őrölt bors
- 2 evőkanál olívaolaj + a kenegetéshez
- 1 kávéskanál tápióka- vagy kukoricakeményítő
- esetleg só
- esetleg chilipehely / por / szósz
Zöldségek:
- 1 kisebb, félkemény körte
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- 1/2 kis átmérőjű cukkini
- 10 darab apróbb gomba
- 1 kisebb hagyma
Elkészítés:
Szűrjük le a konzervet, csepegtessük le, a tömörebb háromszög alakú részekből finoman, két ujjal nyomjuk ki a konzervlevet. Tegyük a jackfruit szeleteket papírtörlőre és itassuk le róluk a maradék konzervlevet. A túlzottan vastag szeleteket felezzük el, a vékony szeleteket jobban átjárja a pác.
A felsoroltakból készítsünk pácot, amelyet kóstolgassunk. Ízesítsük egy kissé túl. Kifejezetten erőteljes ízű legyen. Ha a felsorolt fűszerektől nem éreznénk eléggé ízesnek, tegyünk még hozzá, amíg nem érezzük, hogy egy picit túl sós, túl csípős, túl fűszeres. Tegyük bele a leszárogatott jackfruit szeleteket és gyengéden kevergetve alaposan vonjuk be a páccal. Tegyük be a hűtőbe,
ha lehet akár egész éjszakára, legalább néhány órára, ha nincs időnk annyi időre, amíg a zöldségeket felszeleteljük.
Szedjük ki a szeleteket a pácból, a visszamaradt pácba forgassuk bele a feldarabolt zöldségeket is. Fűzzük nyársra a jackfruitot és a zöldségeket váltogatva. Ha van olajfújónk azzal, ha nincs ecsettel alaposan kenjük át olajjal. Egy kisebb tepsi szélén fektessük át a kész nyársakat. (Lásd a képet.) 30 percig sütöttük légkeverés mellett, 180 fokon. Nem kellett grillezni, gyönyörűen sült. Sülés közben még négyszer átfújtuk olajjal.
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.