Shakshuka – a közel-kelet lecsója
Izraelben és az arab országokban is kedvelt fogás ez a tartalmas lecsóétel. A nálunk honos verzióval ellentétben ennek összetételében nem a paprika, hanem a paradicsom van túlsúlyban. Az elkészítés módja viszont eléggé hasonló.
Oké, az biztos, hogy nehéz kiejteni a nevét, leírni meg pláne, összedobni, viszont pofon egyszerű. A shakshukának is számtalan változata létezik, kedvünkre variálhatjuk, szalonna, kolbász, padlizsán, cukkini, gomba vagy bármilyen más extra hozzáadásával. A tojás azonban minden esetben az alaprecepthez tartozik, lássunk egy kolbászos módozatot.
Shakshuka
Hozzávalók:
15 dkg füstölt kolbász
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
50 dkg paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré
2 kaliforniai paprika
4 tojás
3 evőkanál olíva olaj
friss petrezselyem
2 kiskanál cukor vagy méz
só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, chilipaprika
Elkészítés:
Az olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, majd rádobjuk a karikákra vágott kolbászt is. Sóval, borssal ízesítjük és hozzáadjuk a fűszereket is, ha szeretjük a csípőset, mehet bele csilipaprika is. Pár percig kevergetve főzzük. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét, a mézet vagy a cukrot, és főzzük egy fél órát. Aztán jöhet bele a szintén kockákra vágott paprika is, majd főzzük tovább kevergetve, nehogy leégjen, tovább főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak, ha szükséges kevés vízzel is felönthetjük. Amikor kész, kis mélyedéseket készítünk a szószban, és beleütjük a tojásokat. Ha a fehérje megszilárdult, akkor szórjuk rá a petrezselymet.
Még több lecsós recept:
Hozzászólás zárolva.