Sólet, ahogy egy külpolitikus készíti
Augusztus 30-án kezdődik és szeptember 6-áig tart a kihagyhatatlan Zsidó Kulturális Fesztivál. Ennek tiszteletére adom közre volt kolléganőm, Katona Juli népszerű híradós, külpolitikus barátnőm nagyszerű sólet receptjét! Köszi, Juli!
Ezt a kiváló, laktató egytálételt évtizedek óta minden télen megkóstolhatom! Kicsit időigényes maga a főzés, de megéri a fáradtság! Rendszeresen összejáró tévés baráti társaságunk igazán degeszre eszi magát a felséges sóletből!
Hozzávalók négy éhes szájhoz:
- 25 dkg fehérbab
- 2 db füstölt libacomb
- 1/2 kg füstölt marhaszegy
- 15 dkg gersli
- 4 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- só, bors – ízlés szerint
Elkészítés:
A babot előző nap beáztatod, a füstölt húsokat sok vízzel beleteszed egy nagyobb lábasba, és jól kifőzöd. A levet őrizd meg, mert még kelleni fog! Másnap a babot felteszed vízzel főni, de csak annyira, hogy egyet „rottyanjon”, és a hab lemenjen róla.
Ekkor jön a főszereplő, a vaslábas. Szakértőnk szerint enélkül nincs is igazi, ízes sólet! A lábas aljába szétteríted a nagyobb darabokra vágott vörös- és fokhagymát, a paprikát. Erre jön a bab, a húsok, a gersli. Végül a tetején elhelyezed a tisztára mosott nyers tojásokat. Az egészet leöntöd az előző nap kifőtt füstölt húslével, hogy elfedje. Minden sütő más és más, de a lányeg, hogy kis lángon, kb. 180 fokon szép lassan főzzed. 6-8, nagyobb adagnál akár 10 óráig is elrotyog magában. Juli szerint akkor jó, amikor a tetején egy szolíd zsírhártya keletkezik.
Jó étvágyat!
Ha szereted a „füstölt ízt”, itt egy másik recept is!
Hozzászólás zárolva.