Spenótos pulykás rizottó
Ma is az egyik legnépszerűbb egytálétel nálunk a rizottó. Kevesen tudják, hogy olasz fogásról, és annak ezer variációjáról beszélünk. Az a lényeg, hogy csak kizárólag jó minőségű alapanyagokat válasszunk. És mielőtt azt hiszed, mindent tudsz, megsúgom: a rizottó csak annyiban hasonlít a bácskai rizses húshoz, hogy van benne rizs… És most elő az olaszos éneddel!
Hozzávalók 4 éhes szájhoz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg pulykamell
- 10 dkg vaj
- ízlés szerint fehérbors
- 25 dkg rizottórizs (arborio vagy más kerekszemű rizs)
- 1 l húsleves vagy alaplé (kockából is lehet)
- 1 db salotta hagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 8 dkg parmezán
- 25 dkg spenót
- 1 csokor bazsalikom
- ízlés szerint só
Elkészítés:
1 ek vajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, nagy lángon hozzáadjuk a rizst, és a fehérbort. Felöntjük egy merőkanál húslevessel, a főzőlapot alacsonyra vesszük és gyakori kavargatás (lyukacsos fakanállal!) mellett főzzük a rizst. Folyamatosan kavargatjuk, és apránként hozzáadjuk a levest. A rizsnek al dentének kell maradnia, ezt rizstől függően kb. 20 perc alatt érjük el.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat, parmezánt. Ha nem elég krémes, tehetünk hozzá még kevés húslevest vagy forró vizet. A húst felkockázzuk. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, félretesszük. Az alaposan megmosott, felcsíkozott spenótot pici vajon megpároljuk egy serpenyőben néhány perc alatt. A rizottót a spenót feltéttel, és a húskockákkal tálaljuk.
Hozzászólás zárolva.