Tavaszi tepsis töltött csirkecombok Józsi barátomtól
Gyerekkorom óta tudom, milyen fantasztikus dolgokat tud a fatüzelésű, igazi, vidéki sparhelt. Egészen más az íze az ott készült ételnek! Szerencsére egyre többen építenek kis szaletlit, benne ezzel az egykor annyira bevált sütő-főző szerkezettel. Kint akár egész évben eltölthető pár nyugodt perc, óra. Ha meg még készül is valami a sparhelten, avagy benne, az maga a menny!
Hozzávalók négy éhes szájhoz (és a meccshez!):
- 4 db csirkecomb
- 1 db zsemle
- 1 egész tojás nyersen
- 1 egész kemény tojás kockára vágva
- 1 mk reszelt hagyma
- 2 ek libazsír vagy olaj
- 5-6 szál petrezselyemzöld apróra vágva
- kk majoránna
- 1 dl fehérbor
- só, frissen tekert törött bors
Elkészítés:
A töltelékhez áztasd be a zsömlét egy kis tejbe. Tisztítsd meg a csirkecombokat, gyengéden sózod, majoránnázod. Ha a zsemle átvette a tejet, jól nyomkodd ki, majd egy tálban morzsold szét. Keverd hozzá a nyers, illetve a kockára vágott tojásokat.
Pirítsd meg az olajon az apróra vágott hagymát, azt is tedd hozzá. Jöhet a petrus és a fűszerek is. Mindezt jól keverd össze! Mindenképp kóstold meg, hogy tudd pótolni a megfelelő fűszert, ha kell. Óvatosan kézzel válaszd el a csirkecomb bőrét a húsától, és töltsd meg a keverékünkkel a rést! Válassz egy akkora tepsit, amiben szorosan, de kényelmesen elférnek a combok. Ha maradt ki töltelék, azt a combok közé dughatod. Öntsd le a felforrósított zsiradékkal, majd a borral. Most mehet a sparhelt sütőjébe. Ha a konyhában készíted, kb. 170 fokon süsd 45 percig, de mindig figyeld a combok tetejét. Süsd ropogósra, vigyázz, ne égjen meg a teteje!
A hozzávalók, a sütés ideje mind-mind függ a mennyiségtől is! Adj hozzá krumplipürét, de a naptárra pillantva, ha ünnepre készülsz jöhet az újkrumli is! Adj hozzá friss salátát is, és nem marad el a dicséret!
Hozzászólás zárolva.