Töltött tök kapormártással, ahogy Márti a legjobban szereti
Gyerekkoromban nem szerettem a tököt. Talán azért, mert apukám sem. (Ő ugyanis nem kedvelte a k-betűs ételeket… Még most sem!) Én azóta sokkal inkább. Talán azért, mert a férjemnek igazán nagy örömöt okozok vele. Ez a fogás a vasárnapi ünnepi asztalra is szenzációs így nyáron! Könnyű, finom, nem nagy macera. Ebben a szezonban pedig egész egyszerűen üdítő!
Hozzávalók:
- 1 db, kb. 1 kg-os tök
- 30-40 dkg darált sertéshús
- 2 db zsemle
- 2 fej vöröshagyma
- 4 dkg főzőmargarin
- 1 tojás
- 1 dl tej
- só, frissen őrölt bors, reszelt szerecsendió ízlés szerint
- 1 csokor kapor
- 2,5 dl főzőtejszín
- 2 ek olaj
- 1 ek liszt
Elkészítés:
Csipkedd a zsemléket a tejbe, hogy jól megszívja magát. Az egyik hagymát kockázd fel, dobd rá a felolvasztott margarinra. Kevés dinsztelés után add hozzá a darált sertéshúst. Sózd, borsozd, kevergesd, hogy jól kifehéredjen minden része. Közben verj fel egy tojást egy tányérban. A tököt pucold meg, vágd ketté, és szedd ki belőle a magokat. Egy nagy fazékban forralt ecetes, sós vizet. Ha már bugyog, pár pillanatra tedd bele a tököt (így nem málik szét, később is megőrzi csónak formáját). Egy margarinnal kikent jénaiba tedd bele a két fél tököt. A zsemledarabokat nyomkodd ki, a húst vedd le a lángról, keverd hozzá a zsemléket, majd a felvert tojást. A masszát töltsd a tökcsónakokba. Mehet az egész a kb. 210 fokos sütőbe. Amikor majdnem kész, szórd rá a lereszelt sajtot, hogy az is olvadjon jól rá.
Jöhet a kapormártás! Vágd apróra a másik hagymát. 2 ek olajon futtasd meg, majd add hozzá az 1 ek lisztet. A kaprot is vágd apróra. A nagyobb részt dobd rá, és öntsd fel a tejszínnel. Hagyd besűrűsödni. Sózd, borsozd, reszelj rá szerecsendiót. A legvégén szórd rá a maradék kaprot is, és lehet tálalni! Pompás lesz a tök a selymes mártással!
Ha ez lesz az ebéd, estére itt egy koktél! Alkoholmentes és rendkívül frissítő! Nem fogsz csalódni!
Hozzászólás zárolva.