Facebook hozzászólás
1 313

Tüke Borház – a szőlő szolgát kíván

Pécs, Mecsek oldal, Tettye. A mediterrán város egyik legfestőibb része. Gyönyörű park, a középkori püspöki palota romjai, friss vizű patak. De nem csak ezért érdemes felkapaszkodni a hegyoldalba, ha Pécsett jártok. Itt működik ugyanis 2010 óta az a Tüke Borház, amit a vendégek nemrég a Dél-Dunántúl legjobb vendéglátóhelyének választottak. Ungurán József tulajdonossal az ide vezető útról és a jövőről is beszélgettem. INTERJÚ

 

Tüke Borház
Faszénen sült pisztráng, Józsi kedvence (Fotó: Ungurán József)
Neked mi most a kedvenced az étlapról?

Én nagyon halas vagyok. Ezért, ha ki kell emelnem valamit, akkor az a friss pisztráng, faszénen sütve. De a jó húst sem vetem meg. Az 50 dekás ribeye steakünk friss salátával nem csak az én kedvencem. A vendégeink közül többen kifejezetten a steakekért jönnek. Kicsi az épület, konyhatechnológiailag elég korlátozottak a lehetőségeink. Ezért is a grill-ételek vannak túlsúlyban. Ezeket a teraszon is el lehet készíteni. A legújabb előételünk a grill libamáj körtével. Egy szép, érett olaszrizlinggel fenséges páros! De a vegetáriánusokra és a mentes étrendet követőkre is gondolunk.

Tüke Borház
Ungurán József tulajdonos
Mit ihatnak a vendégek mindehhez?

Szezonfüggő, 20-30 bor közül lehet választani. Az ősz mindig kicsit nehézkes, mert a tavalyi reduktív borok ilyenkor már nincsenek, az újak még nincsenek. De 2021-es Irsai Olivérünk már van! Az ételekhez illő borok szerepelnek az itallapon. Vagy épp egy új fogáshoz keresek új bort. Ez kölcsönhatás. Nálunk nincs zöldkártyája a borászoknak. Ez alatt azt kell érteni, hogyha évjáratváltás van, akkor megkóstolom az új mintát. Elsőként én választok. Minden tételt szakmai szempontból bírálok. Aztán szólok a feleségemnek, akinek nagyon jó ízlése van. Rendkívül jól kóstol, ezért adok a véleményére. A borkínálatunk 60 százaléka a Pécsi borvidékről származik.

 

De Villány, Szekszárd, Mór, Sopron,Tokaj is képviselteti magát. A könnyű, reduktív bortól kezdve az érlelt, nagytestű fehérborokon, a rozén és a könnyű vörösborokon át a komoly, nehéz vörösborokig mindenünk van.

A vendégeitek főleg helyiek, vagy távolabbról is megtalálnak benneteket?

Kezdetben inkább a helyiek jöttek, de hamar felfedeztek bennünket a turisták és jó hírünket vitték. A TripAdvisor közösségi oldalon nagyon jó értékeléseket kapott a Tüke Borház, felkerültünk az országos gasztro-térképre. Villány közelsége is kedvez nekünk. Aki oda elmegy egy bortúrára, az biztos megáll Pécsett. A többségük, akit érdekel a gasztronómia és a jó borok, tájékozódik és nálunk köt ki.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!