Facebook hozzászólás

360 tipp ínyenceknek – Balaton gasztrokalauz

Kilencedik alkalommal jelent meg a legjobb Balaton parti helyeket bemutató, a Magyar Konyha nyári lapszámához ajándékként hozzácsomagolt könyvecske: idén 360 étterem, vendéglő, kocsma, strandbüfé, újhullámos kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező és pékség szerepel a kiadványban, köztük 65 új hely, ami jórészt idén nyáron nyitott. Vinkó József főszerkesztővel beszélgettünk a kínálatról.

Aki a hasát szereti, az Vinkó Józsefet ismeri. Ismernie kell.  Az író, dramaturg, újságíró érdeklődése egy kényszerű munkalehetőség okán fordult a gasztronómia felé. Micsoda szerencse, hogy szeret jókat enni!

A Heti Válasz című folyóiratban ajánlották először, hogy írjak gasztronómiai rovatot. 2009-ben jelent meg az első gasztro témájú cikkem Bíró Lajos chefről. Attól kezdve 10 éven át minden héten megjelent egy cikkem. Étteremkritikákat írtam, kezdetben még hályogkovás módjára, mert a konyhába addig soha be sem tettem a lábam. Aztán érdekelni kezdett a dolog, mindennek utánaolvastam. Az alapanyagoktól a technikákik. Minél többet tudtam, annál több új dologra voltam kíváncsi, mert én jó diák vagyok. Amikor valamibe belevágok, akkor mindent elolvasok. Éjszaka kettőkor felkelek, hogy utánaolvassak egy receptnek.

Nagyon epés kritikákat írtam. Egy idő után már ott tartottunk, hogy egy-két szakács megüzente, hogy legközelebb „véletlenül” megbotlik és leönt forró levessel.

Itthon az idő tájban kezdett divatba jönni a minőségi gasztronómia. Egyre jobban beleástam magam a gasztro-történetbe. Így történhetett meg, hogy Közép-kelet-európa legrégebbi „főzős” lapja, a Magyar konyha című újság főszerkesztője lettem.

Beleszerettem ebbe a műfajba. Az elmúlt években gyakorlatilag feltérképeztük a magyaron kívül a francia, német, spanyol, olasz és angol kulináris irodalmat, gasztro történetet. Közben könyveket írtam a témában, a Szellem a fazékból című rádióműsoromat 300-400 ezren hallgatják hetente.

A Magyar konyha pedig már rég nem egy receptgyűjtemény. Gasztrokulturális magazin, aminek kilenc éve jelent meg az első melléklete, ami a Balaton parti éttermeket ajánlotta.

Honnan, hová fejlődött a balatoni vendéglátás ez idő alatt?

Tíz éve még a retro hangulat volt a jellemző ezen a területen is. Mára már nemcsak retro, hanem sok modern életérzés is van. Nagy a kreativitás, új stílusok jelentek meg a gasztronómiában a Balaton parton. A kis családi vendéglőtől, a gourmet bisztrókon, romkocsmákon, igényes strandbüféken át a pop-up helyekig számtalan új műfaj színesíti a palettát. 2013-ban 170 vendéglátóhelyről írtunk a mellékletben. Idén már 360-at mutatunk be.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!