Életforma.hu


Bombaegyszerű grill receptek az augusztus végi kerti partikhoz

Bombaegyszerű grill receptek az augusztus végi kerti partikhoz 

Varázsold az asztalra a legvadabb ízeket a nyárbúcsúztató grillpartikon.
Erre kell figyelni a szendvicssütők és grillek takarításánál

Erre kell figyelni a szendvicssütők és grillek takarításánál 

Kis odafigyeléssel megőrizhető a hosszú élettartamuk. Jöjjön néhány hasznos tanács, hogy a te készüléked is sokáig szolgáljon.
Íme a közepesen átsütött borjúszelet készítésének titka -recepttel

Íme a közepesen átsütött borjúszelet készítésének titka -recepttel 

Ezt a finom receptet még ki kell próbálnod idén nyáron!
Csak okosan a grillszezon idején: veszélyes lehet az erkély-grill

Csak okosan a grillszezon idején: veszélyes lehet az erkély-grill 

Így érdemes megoldást keresni a tűzgyújtási tilalom időszaka alatt
360 tipp ínyenceknek - Balaton gasztrokalauz

360 tipp ínyenceknek - Balaton gasztrokalauz 

Kilencedik alkalommal jelent meg a legjobb Balaton parti helyeket bemutató, a Magyar Konyha nyári lapszámához ajándékként hozzácsomagolt könyvecske: idén 360 étterem, vendéglő, kocsma, strandbüfé, újhullámos kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező és pékség szerepel a kiadványban, köztük 65 új hely, ami jórészt idén nyáron nyitott. Vinkó József főszerkesztővel beszélgettünk a kínálatról.
Lokodi Ákos séf újra a porondon - gördülő grill-cirkusz

Lokodi Ákos séf újra a porondon - gördülő grill-cirkusz 

Lokodi Ákos séf a Konyhafőnök tévéműsorban lett országosan ismert. Az elmúlt néhány évben  kidolgozott egy saját kolbász-termékcsaládot, közreműködött egy nemzetközi szakácskönyv elkészítésében, a Covid korlátozások idején saját YouTube csatornát indított Karantén Kitchen címmel. Néhány hete pedig, a nyitásnak köszönhetően újra porondra lépett.  A Club Aliga Aligha kertjében nyitotta meg új bisztróját, ez a Rolling Grill Circus by Lokodi chef.
Így lehetsz a grillpartik királya!

Így lehetsz a grillpartik királya! 

Az idei nyarat már biztosan nem kell karanténban töltenünk, és talán lassan az idő is kegyes lesz, hogy felhőtlenül élvezhessük a régóta várt nyári estéket. Itt az alkalom, hogy bepótoljuk az elmaradt összejöveteleket és nagy közös vacsorákkal ünnepeljük meg az elmaradt szülinapokat!
5 jótanács, ha te is grilleznél a hétvégén

5 jótanács, ha te is grilleznél a hétvégén 

Ha tavasz, akkor indul a grillszezon. Nagyon jól esik a jó időben a kertben, vagy az erkélyen húsokat, kolbászokat sütni. Igazi családi program lehet a grillezés, ami igényel egy kis elkészületet, de a végeredény mindenért kárpótol.
Fördős Zé grill-tippjei

Fördős Zé grill-tippjei 

A nyár berobbanásával a grillpartikhoz ad megfogadható, jó tanácsokat az ismert műsorvezető.
Kezdjünk pulykahúsos reggelivel!

Kezdjünk pulykahúsos reggelivel! 

Ha új év, akkor új élet. Az eseményben szegény január alkalmat ad rá, hogy átgondoljuk szokásainkat, és egészségünk érdekében friss szabályokat vezessünk be étkezésünkben, életmódunkban. Szakértőnk szerint kezdjük rögtön azzal, hogy rászokunk a reggelizésre!

Faszénen sült pisztráng 

Napok óta halra vágytam, ezen belül is grillezettre. Előkerítettem hát a tízéves öntöttvas grillsütőnket, kicsit kipofoztuk, faszenet izzítottunk és a fűszerezett pisztrángokat szép pirosra sütöttük. Így megy ez Pammer Líviáéknál! Hű, de jó nekik! Próbáljuk ki mi is!

Bárány-kebab korianderes piláffal 

Talán Törökországban ettem ilyen finomat! Ez jutott eszembe, amikor Hegyvári Zoltán egyik legfrissebb receptjét magam is kipróbáltam. A különleges bárányhús remekül átsült, és hiába, a szabadtéri grillezésnek nincs párja! Ezzel bizotsan elnyerted barátaid tetszését is!

Sült paradicsomom grillpartihoz 

Ezt a vicces kis grillkoronát először készítettem, de nagyon cuki! Azt a sót használd, amelyiket a legjobban kedveled, és feltétlenül frissen őrölt borsot szórj rá, mert sokkal intenzívebb lesz az íze! A sütés alatt lassan kinyílik a paradicsom attól függően, hogy mennyire vágod be! Persze, ha mélyebben, belül is jobban pirul, ami bársonyossá teszi az ízét! Vágj bele!      

Ez nem lehet égő! 

Családi házban lakni számtalan előnnyel jár, legtöbb esetben a nyár beköszöntével élvezhető leginkább a saját udvar és a kert. A legtöbben akkora kertet szeretnének, ahol a gyerekek játszhatnak, a virágok is elférnek és grillezni, bográcsozni is lehet. Ez azonban általában több munkát is jelent: a ház körüli részeket is karban kell tartani, ami nem kevés extra kiadást vonhat maga után. A költségek pár tízezer forinttól a csillagos égig emelkedhetnek. Habár kevesen számolnak vele, például egy szaletli és nyári konyha felépítéséhez - a házfelújításhoz hasonlóan - állami támogatás is igénybe vehető.

Tuti séf ad tippeket és receptötleteket 

A jó idő beköszöntével hivatalosan kezdetét vette a grillszezon. A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. Sőt, még az alakunknak is jót tehetünk az ínycsiklandozó grillételekkel, ha figyelembe vesszük Barcza Zoltán, a hévizi Carbona séfjének tippjeit.

Csirkecombok sótéglán grillezve 

Húsimádónk fia nemrég Romániában járt egy nemzetközi rendezvényen. Ott többek között találkozott Claudiuval, aki amint megtudta, hogy a papának mi a hobbija, azonnal küldött neki két sótéglát és egy általa készített, fából lévő tálaló szettet - amit most végre ki tudta próbálni. Hiszen itt a tavasz, és vele együtt grillszezon.

Pikáns pulykahúsgolyók - egy kis bulihoz is 

Itt a karácsonyi bulik ideje! Te mit készítesz például egy munkahelyi vidámkodásra? A mini fasírt már uncsi, de itt egy remek ötlet! Gyorsan elkészül, egy falat, könnyen be lehet kapni egy kis kenyérrel, mielőtt a forralt bor győz, és nem énekelsz bátran hülyeségeket a főnöködnek!

Grillezett kecskesajt friss salátával 

Ritka ínyencség a kecskesajt, de csak úgynevezett jó helyről szabad vásárolni. Ez viszonylag könnyű, mert ezt a sajtfélét általában kis manufaktúrákban kézzel készítik. Nemrég Mezőföldön egy olyan szállodában jártam, ahol helyben készítik ezt az imádni való különlegességet! Azt mindenki tudja, hogy a kecske teje sokkal egészségesebb, mint a tehéné. Grillezni csak a már teljesen érett példányokat szabad. 

Whiskyben pácolt csirkemell steak édesburgonya pürével 

Egyre laposabban kel a nap, közeleg a tél, de azért még nyugodtan készítsünk egy jó kis őszi grillpartit. Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének tippje ez a recept. Semmjiképp ne hagyd ki!  

Sertés és marha satay dinnyesalátával 

Egy olyan grillételt hozok most az képzeletbeli asztalotokra, ami után biztos, hogy megnyaljátok a tíz ujjatokat. A húsrudak a fűszerektől, a citromtól és a füsttől olyan üde ízvilágot kaptak, amihez nagyon illik ez a spéci saláta. 

Harsányi Levente tudja, mitől döglik a grillezett pulyka 

A grillezés az egyik legkedveltebb elfoglaltság a nyáresteken, amikor a főzés végre kiléphet a konyhából. Nem csoda, hiszen a finom falatok mellett sokszor nagy társaság és kellemes életérzés is kapcsolódik hozzá. A pulykahús az idei sláger a grillezéskor. Azt azonban kevesen tudják, miként kell elkészíteni, hogy mennyei legyen a végeredmény. Harsányi Levente tévés-rádiós műsorvezető saját bevallása szerint vérprofi a grillrács mellett.  

Halfilé, sült zöldségágyon 

Évek óta halljuk, hogy kevés halat eszünk. Ennek az egyik oka az, hogy viszonylag nehéz friss halat beszerezni. Szerencsére, a nagyobb kereskedelmi láncok már dolgoznak a megoldáson. A hal maga is megosztó, hát még a fajtája, vagy éppen a származási helye. Azt gondolom, hogy kompromisszumot kell kötnünk. El kell fogadni, hogy inkább egy magyar afrikai vagy szürkeharcsa, esetleg kecsege, balin kerüljön a tányérunkra, mint egy ki tudja, hol és milyen módon „előállított” pangasius vagy tilápia filé. A lényeg, hogy találjuk meg a nekünk tetsző, ellenőrizhető származású, friss halat, és készítsük el.

Göngyölt csirkemell bbq szósszal 

A nyár nagy ajándéka a grillezés. Vannak a műfajban kezdők, és haladók, ez a recept inkább az előbbi csoportnak kedvez.

Tárkonyos burgonyafőzelék sajtos húsgolyókkal 

Friss ízű burgonyafőzelék, ami a megszokottól eltérő módon készül, egészen pontosan mascarponéval dúsítja Zoltán. Hozzá egy grillen sült csirkerolád - maga a mennyország!

BBQ oldalas 

Azt megfigyelték már, hogy a grillsütők mellett inkább a férfiak serénykednek? Grillezni jó, mert társasági esemény, erősíti a baráti kapcsolatokat, ráadásul isteni dolgokat lehet közben enni.

Grillezett csirkecomb 

Grillezni jó, grillezni egyszerű, és grillezni muszáj is, hiszen nincs ennél jobb közös program a barátokkal, a családdal. Grillezésben a férfiak gyakran jeleskednek, így a nőknek csak az előkészítés, a tálalás, a mosogatás és a rendrakás jut, hát nem csábító?

Saslik 

Négy perc alatt megnézhetitek, hogyan készíti Zoltán a saslikot, a leírás alapján pedig saját magatok is elkészíthetitek azt. Csirkéből, sertésből, pulykából is remek.

Grillezett gomolya salátával 

Hétköznapi csodavacsinak is bevállalja az ember az alábbi sült sajtot friss salátával, kevés pirított maggal. Ha te is így vagy ezzel, ne habozz tovább, vásárolj be az alábbiak szerint hazafele, aztán lepd meg a családot vele.

Gombamártással töltött grillezett csirkemell 

A grillezésben az a legjobb, hogy nincsenek pontos mértékegységek, szigorúan követendő hozzávalók, inkább csak ötletek, elképzelések vannak - na meg egy jó pohár bor, hogy legyen mit kortyolgatni, míg sül a grillen az ebéd.

Nyakig a pácban - avagy a grillezés rejtelmei 

Mit csináltok a hétvégén? Gyertek át, sütögetünk valamit a grillen, iszunk hozzá jó hideg fröccsöt, dumálunk egy jót, a gyerekek játszanak. Rendben? Akkor 7-re várunk benneteket! Sok családnál hangzik el ez a beszélgetés mostantól egészen október végéig, ameddig tart a grill szezon.

Sült kacsamájas grill burger kéksajt mártással 

Szuper dolog az otthoni grillezés, talán az egyik legjobb tavaszi, nyári kikapcsolódás barátokkal vagy a családdal a sütögetés. Zoltán mesterfokon űzi a grillezést.

Török kebab bulgurral 

Egy régóta tervezett vágyam teljesült már, ugyanis nagy rajongója vagyok a török konyhának, itthon azonban még nem csináltam. Ezúttal kebabot készítettem, fele bárány, fele borjúhúsból. Azt kell mondanom, hogy bombasiker lett, most ugyan csak ketten ettük, biztos vagyok benne, hogy visszatérek még  a témára, például egy nyári grill partira remek ötlet lesz majd.

Grillezhető sajt készítése otthon 

Egy ilyen pillanatok alatt grillezhető sajt nagyon jól tud jönni, ha munka után fáradtan hazaesünk. Zöldségekkel, előre megfőzött gabonákkal pillanatok alatt készíthetünk belőle vacsorát, de elkápráztathatjuk vele a vendégeinket is. Frissen, melegen a legjobb.

Grillezett csirkemell sült zöldségekkel 

Gayer Taubert Szilvia lelkes olvasónk sok receptet küldött nekünk, ez a grillezett csirkemell igazi adu ász lehet, mert gyors vacsorának éppúgy megfelel, mint vendégvárónak, vagy nyári grillpartik fogásának.

Saslik, nemcsak nyárson 

Saslikot vagy rablóhúst nemcsak nyáron, nyárson készíthetünk, hanem a lakásban is, jól felforrósított rácsos aljú grill serpenyőben is. A lényeg, hogy a húst alaposan bepácoljuk, és hogy magas hőmérsékleten süssük. Ha végeztünk, egy alapos szellőztetés ráfér a konyhára, de a tányéron lévő étel minden macerát megér.

Niki grillpartija 

Továbbra is ontják kollégáim a jobbnál jobb recepteket! Még a kiadó legifjabbja is meglepett egy szenzációs nyári recepttel! Csak annyit mondok: amiben ennyi zöldség van, az csak csodálatos lehet! Fogadjátok nagy szeretettel konferencia asszisztensünk, Kemény Nikolett receptjét! Nagyon büszkék vagyunk rá!

Rém egyszerű alufóliás sárgarépa 

Ezt a receptet akkor találtam ki, amikor már semmilyen ötletem nem volt párt találni egy kellemes sült húshoz. Nem csalódtam magamban! A sárgarépa mindig kéznél van! Bármit is készítesz, ő valahogy mindig ott figyel "bevetésre készen"! Ízletes, sok benn a vitamin, és persze karcsúsító!  

Kardra hányt tenger gyümölcsei zölségágyon 

Rajongok mindenféle halért, kagylóért, rákért. Ez a recept ennek tökéletes elegye. Még Malajziában láttam először, és örökre a szívembe zárta magát! Nem véletlenül!

Grillezett bélszínszeletek 

Ha valaki szereti a húst, annak a marhabélszín még akkor is finom, ha csak simán megsütjük. De még a legfinomabb étkeket is lehet még finomabbá tenni. Ez a pác pedig még annál is finomabbá varázsolja…

Pisztráng roston mandulával, zöldségnyárssal 

A pisztráng legzamatosabb halaink egyike, roston elkészítve pedig még azoknak is érdemes megpróbálkozniuk vele, akik nem különösebben rajonganak a halakért. A grill adta különleges illat, aroma és a vele együtt készített zöldségek felejthetetlen nyári élménnyé teszik.

Csevapcsicsi - kicsit másképpen 

Itt a grillszezon,  nincs is jobb, mint a szabadtéri sütögetés! Igaz, legtöbben a hipermarketekben előkészített húskészítményekkel oldják meg, hogy mi kerüljön a rácsra, mi azonban egy egészségesebb és finomabb verziót kínálunk. Ez a csevapcsicsi kicsit más, mint az eredeti délszláv változat, de ugyanolyan finom!

Isteni grillezett bárányborda 

A bárányételeket nem mindenki kedveli jellegzetes illatuk miatt. Mások meg épp ezért szeretik a bárányhúst, meg persze különleges zamatáért is. Mindenesetre érdemes időnként újrapróbálkozni, félretéve az előítéleteket. Ez a recept nagy öröm a bárányhús kedvelőinek, az idegenkedőknek pedig nagy segítség a barátkozáshoz!

Grillezett zöldségek kecskesajttal 

Könnyű, finom és biztosan egészséges, mert sok-sok zöldségből készül. Éppen ezért biztosan nem hizlal. Sőt…

Fűszeres sertésgrill és pestós bélszínsaláta 

Ezekkel a cseppet sem önkínzó fogásokkal megkönnyítjük azok dolgát, akik keményen küzdenek az edzőteremben, a konyhában, hogy lefaragják megszaporodott kilóikat.

Nyárson sült göngyölt bélszín színesborsmártással 

Itt a tavasz, jön a nyár, és a melegebb napokkal a grillezés ideje is beköszönt. Most egy olyan receptet közlünk, amelyet azért serpenyőben is el lehet készíteni – mint ahogyan sok más grillre való ételt –, de azért az az igazi, ha rácson készül!

Elindult az első hazai pácrecept verseny 

Hűtött italok, zamatos, sült húsok, friss zöldségek, ínycsiklandó szószok! A nyár nem múlhat el grillezés nélkül, ami nemcsak egy finom étkezés, hanem vidám időtöltés is egyben. Bár a szabadtéri sütögetés szerelmesei szerint az sem mindegy, hogy fán, faszénen vagy nyílt gázlángon pirítjuk a finom falatokat, abban mindenki egyet ért, hogy a húsok és zöldségek ízét az előzetes pácolás adja. A pác fontosságára irányítja rá a figyelmet az első hazai páclé receptverseny is. 

Ősz az igazi grillszezon!-A Házi Séf 17 kitűnő receptje! 

Sokan azt tartják, a nyár az igazi grillszezon. Pedig a grillezéshez egyáltalán nem hiányzik a kánikula, sokkal kellemesebb parázson sütögetni, ha a nyár heve már alábbhagyott, hisz elég hőt sugároz az izzó faszén. Persze az jó, ha nem túl hűvös az idő, meg nem esik az eső – mert hát végül is szabadtéri programról lenne szó –, de csapadékmentességet a nyári hónapok sem garantálnak. Így hát egy grillpartihoz nagyon is alkalmasak a szép őszi napok, amikor még a parázsra való zöldségek beszerzése sem jelent gondot. Egy-két jó recept, és a sütögetés nemcsak jó időtöltéssé, hanem gasztronómiai élménnyé is válhat. A Konyha & Fürdő ehhez kíván most néhány ötlettel hozzájárulni.

Pisztráng roston, sült zöldségekkel 

Miért ezt ajánljuk? A nyár a rostsütés időszaka, ráadásul a sok zöldség és a pisztráng is egészséges, nyáron talán még az is megpróbálkozik vele, aki kevésbé szereti a halat.