Életforma.hu

GASZTRO

Lokodi Ákos séf újra a porondon - gördülő grill-cirkusz

Lokodi Ákos séf a Konyhafőnök tévéműsorban lett országosan ismert. Az elmúlt néhány évben  kidolgozott egy saját kolbász-termékcsaládot, közreműködött egy nemzetközi szakácskönyv elkészítésében, a Covid korlátozások idején saját YouTube csatornát indított Karantén Kitchen címmel. Néhány hete pedig, a nyitásnak köszönhetően újra porondra lépett.  A Club Aliga Aligha kertjében nyitotta meg új bisztróját, ez a Rolling Grill Circus by Lokodi chef.

Lokodi Ákos évtizedekig a család, a barátok és persze a maga kedvére főzött. 40 éves koráig alkalmazott grafikusként dolgozott. Aztán egy barátja, aki már többször is evett a főztjéből, felkérte, legyen ő az induló éttermének séfje. Csak ezért végzete el a szakács iskolát. Új bisztrójában kirobbanó ízekkel találkozhatunk, szó sincs unalmas „strand-kajáról”, elcsépelt fogásokról. Kíváncsi voltam legújabb mutatványára. A Balaton parton beszélgettünk.

A külcsín és a belbecs is Lokodi Ákos keze munkáját dicséri, a büfé kívülről (fotó: Pécsi György)

Mi volt az első étel, amit magad készítettél?

Általános iskola negyedik osztályában volt az első kísérletem, amikor édesanyám születésnapjára szerettem volna meglepetést csinálni. Kitaláltam, hogy lángost fogok sütni, mert az egyszerű. Hittem én. A meglepetés sikerült, mert lángokban állt a gáztűzhely, lobogva égő olajjal a plafonig. Két hétig büntetésből nem volt se’ tévé, se’ játszótér. Ez volt az első maradandó „főzés” élményem. Tulajdonképpen én mindig a konyha környékén sündörögtem. Azt szoktam mondani, hogy szakácsnak születtem, csak volt egy kis közjáték, mire azzá lettem szakmailag is, merthogy későn érő típus vagyok. 14 éve foglalkozom csak hivatásszerűen a főzéssel.

Az én első kulináris emlékem veled kapcsolatban egy fenséges paprikakrém volt. Te találtad ki?     

Igen, ez a Paprissimo mártás. Mindig vonzott, hogy valami olyasmit találjak ki, amit más még nem. Ennek a mártásnak a receptjét konkrétan megálmodtam. Reggel mondtam a feleségemnek, megyek a piacra friss zöldségekért, mert egy új recept van a fejemben. Elég furcsán nézett rám. Ebből lett a Paprissimo. Borbás Marcsi is megkeresett, a műsorában bemutattak engem és a mártást. Aztán az Agrármarketing Ügynökség nemzetközi kiállításra vitte a Paprissimot, ahol a magyar ízeket képviselte. Küzdöttem vele sokáig, mégsem lett üzleti siker. Nem voltam elég kitartó.

Mégsem vette el a kedved a kísérletezéstől. Évek óta egy új termékcsaládon dolgozol. Hol tartasz?

Ezek a fűszeres grillkolbászok. Már 18 féle ízben készítem. Olyan fűszer kombinációkat állítottam össze, amiket az emberek általában nem társítanak a kolbásszal, mégis harmonikus az ízviláguk. Ilyen az almás-zsályás-cideres, az aszalt paradicsom-bazsalikom ízesítésű, vagy a citromos borjú kolbász. Pécsett élek, ahol a baranyai svábságnak köszönhetően nagy hagyománya van a házi készítésű füstölt töltelékárunak. Körülnéztem a környéken, végeztem egy gasztrotörténeti kutatást, milyen helyi alapanyagokat tudnék felhasználni a termékcsalád bővítéséhez. A különböző ízesítésű grillkolbászokat pécsi városrészekről neveztem el, például Makári, Csoronika.  Michelin csillagos éttermek kínálatában is szerepeltek már. De itt, a Rolling Grill Circusban is meg lehet kóstolni ezeket.

Apropó, Michelin csillag. El tudod képzelni magad a csúcsgasztronómiának abban a formájában?

Az nagyon nagy munka. 20 évesen kellett volna elkezdeni. Elszántság, rengeteg energia, tudatosság, kitartás kell hozzá. Ahhoz az eredményhez az egész ember kell. Én későn kerültem erre a pályára és családos emberként, négy kiskorú gyerekkel, már nem is tudnék annyi időt fordítani ilyen hatalmas célokra, mint ami szükséges az elérésükhöz. Ezenkívül nem is vagyok egy tipikus szabálykövető alkat. Mindig a magam feje után mentem.

A vendéglátásban nélkülözhetetlen a személyes kapcsolat - mondja Lokodi Ákos

Mi inspirál, amikor főzöl?

A visszajelzés. A vendégeim elégedettsége, amikor csillogó szemek néznek rám, úgy mondják, hogy köszönöm! Itt a Rolling Grill Cirkuszban minőségi alapanyagból, profi eszközökkel, de büfé stílusban készítjük az ételeket, papírtálcára tálalunk – egy strandon vagyunk, végtére is. Nemrég jött egy család, szinte mindent végig kóstoltak a porchettától a grillkolbászokon át a sült csirkéig, aztán a végén visszajöttek a pulthoz és azt mondták: ez csalás!  Megijedtem, azt hittem nem ízlett nekik az étel. De sietve tették hozzá, hogy csak arra gondoltak, hogy ezek a fogások egy első osztályú étteremben is megállnák a helyüket. Másra számítottak, amikor egy balatoni büfébe jöttek ebédelni. Az ilyen visszajelzések olyanok nekem, mint az üzemanyag.

Ugyanígy inspirál, ha visszajárnak a vendégek. Múlt héten volt két család, minden nap nálam ettek. Egyszer épp akkor jöttek, amikor elfogyott a porchetta. Sajnálkoztam, hogy nem jutott már nekik. Semmi gond, mondták, megvárjuk a következő adagot! Itt ültek két órán át, míg elkészült a hús.

Csavart, bőrös malacsült, titkos zöldfűszeres töltelékkel ( fotó: Pécsi György)

Annyit emlegettük már ezt a malacsültet, mi a különlegessége?

Ebben is szerettem volna olyan dolgot csinálni, amit mások nem. Tudtommal nincsen olyan street food kocsi, ahol porchettát készítenének. A klasszikus receptet át kellett alakítani erre a műfajra. Az eredeti verzióban egy egész malacot csontoznak ki, megtöltik, majd újra összetűzve, nyárson, faszénparázs felett legalább nyolc órán át sütik. Itt erre nincs lehetőség.

Én malac császárhúst töltök meg egy zöldfűszeres keverékkel, feltekerem, összekötözöm, úgy húzom nyársra, és egy forgó grillben sütöm meg. Langyosan szeletelem fel, lepénykenyérbe töltöm, zöldségekkel tálalom. A minőség mellett a mennyiségre is figyelni kell. Úgy kell kalkulálni, hogy folyamatosan ki tudjam szolgálni a vendégeket, de minél kevesebb maradjon a nap végén a pultban. Hiszen ebből élek, nem engedhetem meg magamnak a veszteséget.

Látod, ez is egy markáns különbség az alkalmazott szakács lét és a között, ha valaki a saját üzletét csinálja. Itt sokkal élesebb a dolog, itt jobban fáj, ha tévedsz.

Szenvedélyesen építed ezt az új helyet, közben a családod tőled távol, Pécsett él. Hogyan tudtok találkozni?

Ritkán és nehezen. Itt szezon van, nincs szünnap, se hétvége. Azt szokták mondani, hogyha magánéleti problémáid vannak, akkor menj, dolgozz a vendéglátásban, mert ott nincs magánélet. De a viccet félretéve, a feleségem négy gyereket nevel, terel otthon úgy, hogy közben ő is dolgozik. Nagyon hiányoznak és nyomaszt is, hogy az otthoni feladatokból nem tudom úgy kivenni a részem, ahogy szeretném. Különösen, hogy az elmúlt másfél évben sülve-főve együtt voltunk. Szó szerint. A gyerekekkel csináltunk egy videósorozatot Karantén Kitchen címmel. A két kicsivel főztünk, a nagyobbak vették fel és vágták a Youtube-ra az anyagokat. Bár sokszor nem volt egyszerű, nagyon élveztük. Megmutattuk, hogy az együtt főzés egy közös játék is lehet a gyerekekkel. Az a fajta kreativitás segített átvészelni a bizonytalanságot akkor, amikor nem működött a vendéglátás, és azt sem tudtuk mikor, hogyan indul újra az élet.

Friss alapanyagok, kirobbanó ízek minden nap - terülj asztalkám Lokodi Ákostól (fotó: Pécsi György)

Ha bárkit meghívhatnál, kit szeretnél egyszer mindenképp vendégül látni?

Biztos, hogy olyan embereket hívnék meg, akiket szakmailag nagyra tartok. Bíró Lajost, akivel, bár személyesen még nem találkoztam, de szerintem jól megértenénk egymást. Úgy érzem, habitusban közel állunk egymáshoz. Csapody Balázst, aki evett már a főztömből. Ő biztatott, hogy fejlesszem a grill kolbászokat. Ha ő nem lett volna, akkor nem lenne ma a Lókodi féle Prémium Termékcsalád. Széll Tamást, akit borzasztóan becsülök és feltétlenül Nemesvölgyi Attilát, a Babkából, akit én jó barátomnak tekintek. Számomra – többek között, ők a hiteles VENDÉGLÁTÓK. Ez a fontos. Mert, amit ők csinálnak, és én is szeretnék, az nemcsak főzés. A jó ételek mellé kell egy személyiség, ami működteti az egészet. Attól lesz hiteles.

Hol, hogy képzeled el magad tíz év múlva?

Szeretnék magam mögött tudni egy jól működő brandet, a grill kolbászokkal, ami sikeres. Vannak új terveim, mindegyik ételekkel, vendéglátással kapcsolatos. Boldoggá tenne, ha még több embernek szerezhetnék örömet a főztömmel. Tudatosan, összpontosítva, teljes emberként szeretném ezeket megvalósítani.

Itt a nyár, mindenki pihen körülötted. Te mikor mész szabadságra?

Ez most maga a szabadság, azt gondolom. Megélhetem a kreativitást, azt csinálhatom, amit szeretek. Számomra ez jelenti a szabadságot.

Ezt is olvad el:

https://eletforma.hu/elet-mod/mi-is-az-a-szekely-szusi/

https://eletforma.hu/gasztro/a-feny-utcai-piacon-nyit-ettermet-az-orszag-egyik-legismertebb-sefje/

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.