Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Elindult az első hazai pácrecept verseny

Hűtött italok, zamatos, sült húsok, friss zöldségek, ínycsiklandó szószok! A nyár nem múlhat el grillezés nélkül, ami nemcsak egy finom étkezés, hanem vidám időtöltés is egyben. Bár a szabadtéri sütögetés szerelmesei szerint az sem mindegy, hogy fán, faszénen vagy nyílt gázlángon pirítjuk a finom falatokat, abban mindenki egyet ért, hogy a húsok és zöldségek ízét az előzetes pácolás adja. A pác fontosságára irányítja rá a figyelmet az első hazai páclé receptverseny is. 

 A Globus Ínyenc mártás júniusban a legfinomabb és leginkább bevált pácrecepteket keresi a legnépszerűbb közösségi oldalon.
A nyári szezon jellegzetes programja a szabadtéri grillezés, ami általában több egy egyszerű főzésnél, hiszen egyben szórakoztató társasági vagy családi esemény is. Grillezni szinte mindenki tud! A családfők például gyakran csak egy-egy BBQ alkalmával ragadnak villát, hogy megsüssék a finom falatokat a társaságnak. A profi grillezők abban egyetértenek, hogy a húsok vagy zöldségek ízét elsősorban nem a sütés, hanem az előzetes pácolás adja. A páclé általában valamilyen mix, ami olajokból, fűszerekből és savas összetevőkből, például citromléből vagy ecetből áll. Ez a pác puhítja a húsok rostjait, porhanyóssá és selymessé teszi a falatokat, és nagyszerű ízt ad a natúr alapanyagoknak. A grillezett finomságokhoz általában az angolszász hagyományokhoz hűen nem készül bonyolult köret, hanem friss salátával és finom szósszal tálalják. Az uborkával és snidlinggel készült Globus Ínyenc mártás kiváló kísérője lehet bármilyen grillhúsnak.

Egy kis történelem
A pácolást először halakhoz alkalmazták, az angol elnevezés utal is erre, hiszen a latin mare szóból származik, ami tengert jelent. Manapság már nemcsak halat, hanem marhát, csirkét, disznót és zöldségeket is pácolnak grillezés, sütés előtt. Az angolszász országokban, különösen a tengerentúlon rendkívül népszerűnek számít a BBQ vagyis a grillezés. Magyarországon az elmúlt húsz évben terjedt el a szabadtéri sütögetés, így a különféle pácreceptek is egyre népszerűbbé váltak. A legtöbb grillező saját pácban puhítja a húsokat, az összeállítás pedig csak a fantáziától függ. Mindenesetre azt érdemes tudni, hogy egy jó páclé a fűszereken kívül legalább kétféle összetevőből áll: az olajok adják az ízesítők alapját, ezek oldják ki a fűszerek valódi ízét, a savas hozzávalók pedig lazítják a kemény rostokat, porhanyóssá és puhává téve a húst.

Hasznos tippek grillezéshez
• Mivel a páclék a legtöbbször valamilyen savas összetevőt is tartalmaznak, érdemes porcelán vagy üvegtálban áztatni a húsokat, mert a fém vagy alumíniumedényekből fémes íz oldódhat ki a többórás pácolás alatt.
• Az egyik legkönnyebb módon, légmentesen zárható, nagy műanyag zacskóban pácolhatjuk a tenger gyümölcseit, így a hűtő nem veszi át a halszagot.
• A legjobb eredmény érdekében a húsokat és zöldségeket minden esetben teljes egészében be kell fednie a páclének.
• A páccal teli tálat minden esetben hűtőben tároljuk, mert így elkerülhető a nem kívánatos baktériumok túlszaporodása.
• Minél nagyobb adag húst pácolunk, annál hosszabb ideig kell tartania a folyamatnak. Míg a csirkemell-szeletek pácolásához elég 4-5 óra, addig egy teljes csirkét minimum 12 óráig kell a páclében tartani.
• Az olajos, kevésbé savas pácokat nem kell feltétlenül kidobni, hanem sütés közben meglocsolhatjuk vele a húst.
• A kész sültekhez nem kell bonyolult, erőteljes ízű köretet készíteni, hiszen a pácolt húsok zamatát leginkább egy könnyű, pikáns szósz, például a Globus Ínyenc mártás és friss zöldségek hozzák ki legjobban.
• Ha a hús szárazabb típusú, tálaláskor érdemes valamilyen szósszal kínálni. A Globus Ínyenc mártás kiválóan alkalmas erre a célra, hiszen finom, krémesen pikáns, ráadásul a különféle sült húsdarabok mellett mártogathatunk bele grillezett zöldségeket is.
• Ha a pácolás és sütögetés mellett már nem jut idő a szósz elkészítésére tálalja a finomságokat Globus Ínyenc mártással. A mártás savanyú uborkát és snidlinget tartalmaz, ez adja a könnyű majonéz alap pikáns ízét. Ez a könnyed, de egyben savanykás íz több, mint egy egyszerű savanyúság, finomabb, mint egy klasszikus tartármártás, és kiválóan illik szinte minden grillhúshoz és zöldséghez.

Elindult Magyarország első pácrecept versenye
Júniusban a Facebookon elindul az első hazai pácrecept verseny, amelyben a Globus Ínyenc mártás keresi a legkreatívabb, legkülönlegesebb pácrecepteket. Mindenképpen érdemes indulni, ha szeretünk grillezni, hiszen a receptet feltöltők között három értékes grillsütőt sorsolunk ki. A fődíjat az a pályázó nyeri, akire a legtöbb szavazat érkezik. Ő egy wellnes hétvégét kap ajándékba, a szavazók között pedig hasznos grill-kellékeket sorsolunk ki. A Facebook.com/Globusmagyarország oldal lehetővé teszi azt is, hogy mindenki megossza a közösséggel kedvenc receptjét, vagy új, friss recepteket keressünk a legközelebbi grillpartihoz.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.