Facebook hozzászólás
1 155

Lokodi Ákos séf újra a porondon – gördülő grill-cirkusz

Lokodi Ákos séf a Konyhafőnök tévéműsorban lett országosan ismert. Az elmúlt néhány évben  kidolgozott egy saját kolbász-termékcsaládot, közreműködött egy nemzetközi szakácskönyv elkészítésében, a Covid korlátozások idején saját YouTube csatornát indított Karantén Kitchen címmel. Néhány hete pedig, a nyitásnak köszönhetően újra porondra lépett.  A Club Aliga Aligha kertjében nyitotta meg új bisztróját, ez a Rolling Grill Circus by Lokodi chef.

Lokodi Ákos évtizedekig a család, a barátok és persze a maga kedvére főzött. 40 éves koráig alkalmazott grafikusként dolgozott. Aztán egy barátja, aki már többször is evett a főztjéből, felkérte, legyen ő az induló éttermének séfje. Csak ezért végzete el a szakács iskolát. Új bisztrójában kirobbanó ízekkel találkozhatunk, szó sincs unalmas „strand-kajáról”, elcsépelt fogásokról. Kíváncsi voltam legújabb mutatványára. A Balaton parton beszélgettünk.

Rolling Grill Circus
A külcsín és a belbecs is Lokodi Ákos keze munkáját dicséri, a büfé kívülről (fotó: Pécsi György)

Mi volt az első étel, amit magad készítettél?

Általános iskola negyedik osztályában volt az első kísérletem, amikor édesanyám születésnapjára szerettem volna meglepetést csinálni. Kitaláltam, hogy lángost fogok sütni, mert az egyszerű. Hittem én. A meglepetés sikerült, mert lángokban állt a gáztűzhely, lobogva égő olajjal a plafonig. Két hétig büntetésből nem volt se’ tévé, se’ játszótér. Ez volt az első maradandó „főzés” élményem. Tulajdonképpen én mindig a konyha környékén sündörögtem. Azt szoktam mondani, hogy szakácsnak születtem, csak volt egy kis közjáték, mire azzá lettem szakmailag is, merthogy későn érő típus vagyok. 14 éve foglalkozom csak hivatásszerűen a főzéssel.

Az én első kulináris emlékem veled kapcsolatban egy fenséges paprikakrém volt. Te találtad ki?     

Igen, ez a Paprissimo mártás. Mindig vonzott, hogy valami olyasmit találjak ki, amit más még nem. Ennek a mártásnak a receptjét konkrétan megálmodtam. Reggel mondtam a feleségemnek, megyek a piacra friss zöldségekért, mert egy új recept van a fejemben. Elég furcsán nézett rám. Ebből lett a Paprissimo. Borbás Marcsi is megkeresett, a műsorában bemutattak engem és a mártást. Aztán az Agrármarketing Ügynökség nemzetközi kiállításra vitte a Paprissimot, ahol a magyar ízeket képviselte. Küzdöttem vele sokáig, mégsem lett üzleti siker. Nem voltam elég kitartó.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!