Facebook hozzászólás
8 553

Tüzes pulykaszárny ízes bulgurral

Most egy kicsit az afrikai kontinens forróságába is belekóstolhatunk. A főszereplő a harissaszósz, ami többféle chilipaprikából, paradicsomból, fokhagymából, készül, jellegzetes ízét pedig a koriander és a  kömény adja. Hazája Tunézia, ahol mozsárban őrlik a hozzávalókat, és olajjal állítják be az állagát. A paradicsommal kevert változatát leginkább a Kebab-ba vagy Gyros-ba teszik, illetve mártogatóként kínálják különböző falatokhoz. Mi a pulykaszárnyat dobjuk fel vele őrülten jól

Tüzes pulykaszárny, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

Elkészítés:

A pulykaszárnyakat az ízületnél kettévágjuk, a bőrét egy-két helyen bevagdossuk, kicsit megsózzuk, majd darabonként 1-1 evőkanál csípős-fűszeres paradicsomszósszal bekenjük, bemasszírozzuk; néhány óráig hűtőben érleljük. Egy tepsibe 4-5 kanálnyi olajat teszünk, belepakoljuk a bepácolt szárnydarabokat, bő 1,5 deci vizet öntünk alá, és fóliával letakarva 180 fokon kb. 50-55 percig sütjük, közben rápillantunk, és ha szükséges a levét pótoljuk, majd fólia nélkül szépen rápirítunk. A vöröshagymát félkarikákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, és amikor a szárnyakat, fólia nélkül visszatoljuk a sütőbe mellészórjuk.

A sütés közben elkészítjük a bulgurt.

A szárzellert és a paradicsomot apró kockákra vágjuk; a bulgurt egy lábosba tesszük, hozzáadjuk az aprított zöldségeket, egy babérlevelet, megsózzuk és duplája mennyiségű vízzel felöntve, kis lángon, addig főzzük amíg minimálisra elfő a leve, aztán a tűzről levéve, fedő alatt, saját gőzében készre pároljuk, mintha rizst készítenénk.

Tálalás előtt a szárnyak mellet megsült hagymákkal összekeverjük. Jó étvágyat!

Részeges kapros-tonhalas farfalle
Amikor megemlítettem, hogy tonhalas tésztát kívánok, szinte egyből jött a kérdés, – és hol veszel most tonhalat? Honnan, honnan…, ott a konzerv – mondja Steffel Csaba. Az a lényeg, hogy ne aprított és ne olajos legyen! Légy ügyes, ne főzd szét, csak melegítsd jól össze. Ennyi a trükk.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!