Vadas marha burgonyagombóccal
A maradék marhahátszínből úgy döntöttem, hogy vadast főzök, így lett egy fazék finom marhahúslevesem, a puhára főtt húsból és a zöldségekből selymes vadasmártást készítettem. Pammer Lívia burgonyagombócokat kínált mellé.
Hozzávalók az alapléhez:
- 1,5 kg marhahús – marhahátszín
a húsleveshez:
Elkészítés:
A hozzávalókból lassú tűzön aranyló húslevest főztem. Mikor elkészült – úgy 3-4 órán át főtt – kiszedtem a húst, a zöldségeket, és a levest átszűrtem. Ezt használtam fel a vadasmártáshoz alaplének.
Egy lábasba kivettem kb. 3-4 dl alaplevet, hozzáadtam a sárgarépákat, a fehérrépát, kettő evőkanálnyi mustárt, egy evőkanálnyi cukrot és egy teáskanálnyi citromlevet. Átforraltam, majd kézi botmixerrel az egészet pürésítettem. Három evőkanálnyi tejfölt kikevertem, hozzáadtam egy púpozott evőkanálnyi lisztet, csomómentesre kevertem, majd hőkiegyenlítés után a mártást behabartam. Selymesen sűrű állagúra főztem.
Burgonyagombóc:
A burgonyákat megpucoltam, és kockára vágva, sós vízben puhára főztem. Leszűrtem, sóztam egy egész tojást, egy teáskanálnyi zsírt adtam hozzá. A lisztet apránként adagoltam, annyit, amennyit a burgonya felvesz. Kézzel gyúrtam meg a tésztát. A lisztet úgy adagoltam, hogy gyúrható, de ne tökkemény tésztát kapjak. Inkább lazább legyen, mint tömör az állaga. Vizes kézzel gombócokat formáztam belőle, és forrásban levő vízbe dobtam. Addig főztem, míg a gombócok fel nem jöttek a víz tetejére. Ezután leszűrtem. Tálaláskor a marhahúsból vékony szeleteket vágtam, a mártással nyakon öntöttem, és burgonyagombócokat ültettem köré.
Hozzászólás zárolva.