A folsav életet ment
Aki sokat étkezik menzán, garantáltan folsav hiányban fog szenvedni. A hő és a melegen tartás ugyanis tönkreteszi ezt a létfontosságú vitamint. A hiány szellemi fáradtságban, rosszabb vérképben és emésztési zavarokban nyilvánul meg.
A washingtoni egyetem kutatói rájöttek: a szívinfarktusok 40 százaléka elkerülhető lenne-többszázezer haláleset évente- ha több folsavat vennénk fel. Vagyis 400 mikrogarmmot naponta. Ezt olyan folsavban gazdag, élelmiszerek biztosíthatják, mint leveles zöldségek, a búzacsíra és a máj. Ám a gyakorlatban nehezen megy. A folsavnak ugyanis, például a brokkoliból, csak mintegy 30 százaléka jut el a véren keresztül a bélből a sejtekig, mert nagy része tönkremegy a tárolás és a feldolgozás során.
Naponta tehát 1,3 kg. brokkolit kellene megenni, méghozzá frissen és nyersen, hogy fedezze folsavszükségletünket.
Az egyesült Államok legfelsőbb egészségügyi hatósága a Food and Drug Administration (FDA), egyébként azonnal reagált a kutatás eredményére: az Egyesült Államokban 1998 januárja óta kötelező az olyan élelmiszereket, mint a kenyér, a rizs és a liszt, folsavval dúsítani.
Hozzászólás zárolva.