Facebook hozzászólás
691

#freeSzfe

Alakul az ellen-színművészeti egyetem?

Ma már birtokba is vehette a Freeszfe Egyesület azt a hetedik kerületi ingatlant, ahol egy olyan kulturális központot hoznának létre, mely a jövőben akár egy alternatív oktatási intézmény alapja is lehet.

A frissen alakult Freeszfe Egyesület a hetedik kerületi Damjanich utca 4. szám alá költözik be, ahol terveik szerint kulturális központot és alkotóműhelyt hoznak létre – adta ki közleményében az egyesület.

Kivilágosodik. Fotó: freeSzfe
Kivilágosodik. Fotó: freeSzfe

A bérleti jogot a VII. kerületi önkormányzat pályázatán nyerte el az oktatók által korábban létrehozott Várkonyi Zoltán Alapítvány, amelynek „elsődleges feladata, hogy az oktatás folyamatosságát biztosítsa, a hallgatók által kezdeményezett művészeti projektek támogatásával és ezek infrastrukturális segítésével”.

Az épületet már hétfőn délután megnyitják, „a felújított iskolaépületben a nyitott közösségi tér kialakítását az egyesület tagjai már a következő hetekben megkezdik, hogy a felmondó és elbocsátott oktatók hamarosan zavartalanul folytathassák az SZFE 155 éves hagyományainak és szellemiségének jegyében zajló szabad alkotómunkát hallgatóikkal” – áll a közleményben.

Az elmúlt hónapokban, az intézmény felülről való átalakítása által kiváltott elégedetlenség következtében a támogatók is érzékelték ennek a tevékenységnek a jelentőségét – empátiával és számottevő összegekkel segítették az Alapítvány működését – írják a közleményben, hozzátéve, hogy a támogatásoknak köszönhetően hosszabb távon is gondolkozhatnak a központ fenntartásában.

Az épületet a VII. kerületi önkormányzat biztosítja az egyesület számára, a nyilvános átadó előtt a kerület DK-s polgármestere, Niedermüller Péter tartott rövid beszédet. Emlékeztetett az SZFE Vas utcai főépülete előtt tartott vasárnapi emlékezésre és az Ódry Színpad búcsúztatására, ahonnan szerinte a kormány elűzte az egyetemet.

„Ami az elmúlt hónapokban a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül történt, az a magyar kulturális élet egyik legnagyobb szégyene” -mondta Niedermüller, aki ugyanakkor azt reméli, hogy a Damjanich utca 4. ugyanolyan központja lesz a hazai színházi kultúrának és művészeteknek, mint amilyen az SZFE volt.

Az egyesület tagjainak azt kívánta, hogy szabadon tudjanak itt alkotni, és egyúttal arra kérte őket, segítsenek Erzsébetvárosnak, hogy Budapest egyik oktatási és kulturális központjává tudjon válni. „Nem arra van szükség, hogy központilag előírják, ki mit csináljon, hanem arra, hogy szabadon olyan művészetet hozzatok létre, ami előremutat” – mondta Niedermüller, aki az ollóval ezután átvágta az épület előtt kifeszített piros-fehér szalagokat, és átadta a kapu kulcsát az egyesületnek.

Az 1894-ben épült, korábban több iskolának is otthont adó eklektikus épületet 2012-ben újították fel. 1920-tól 1944-ig ebben a házban működött a volt német birodalmi iskola, majd a második világháború után, 1945-ben itt szervezte meg Both Béla a Szabad Színház társulatát. 1955-től megszűntéig a Dekoratőr Iskolának adott helyet.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a Facebook-oldalán azt írta: „Úgy van, ahogy Mácsai Pál mondta bölcsen: helyeket be lehet zárni, de a szellemet nem.” Szerinte a főváros egyes önkormányzatai a lehetőségeikhez mérten segítik, hogy mindenféle „kormányzati rombolás ellenére Budapest a sokszínű és minőségi kultúra otthona maradhasson. Ehhez pedig szükség van az SZFE szellemiségére.” – írta.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!