Facebook hozzászólás
350

Cipőkrém és szimfónia a falakon

Láthatjuk őket metró szerelvényeken, tunnelben, villamosokon, buszokon, falakon, és még kismillió helyen. Mármint az egy kalap alá vett firkákat, ellenben a firkászokkal ritkábban találkozunk szembe. De azért pillantsunk bele Black book-jukba.

Sokan csak elhúzzák a szájukat, és nem értik, hogy egyesek mi élvezetet látnak abban, hogy szabad idejükben értelmetlenül összefirkáljanak mindent.

Nem elég piszkos, ronda már így is a város, miért kell még jobban elcsúfítani ezekkel a kriksz-krakszokkal? Csak egyszer kerülnének a kezeim közé, jól ellátnám a bajukat. Csak azt nem tudom, mikor spréznek, hol van az a bizonyos látható rendőrség?

 Mások nem találnak semmi kivetnivalót a dologban, ha jól van elkészítve egy rajz vagy egy ábra, hiszen még fel is dobják a város néhol dögunalom hangulatát. Egy-egy jól összefújt vonat, még esztétikusabb is mint az egyhangú szürke.

Ahány ember, annyi nézet, és bizony ahány firka annyi fajta. Most ezeket vegyük sorba:

Bombing (bombázás): Illegális festés, amit általában az éj leple alatt követnek el, és mindezt csupasz felületen teszik. Vonatra, falra, tűzlétrára és minden elképzelhető helyre, a fantázia szabhat csak határt. A lényege az illegalitás és a fürgeség.

Tag (szignó, címke): A firkász neve, vagy annak a csoportnak a neve, aminek a tagja. Gyorsan egy vonallal felírva valahova, valamivel, ami lehet spray, lehet filctoll, vagy akár cipőkrém. Ez leginkább a kézjegynek felel meg.

Throw up (feldobva): általában két színnel felrakott, térhatású elemekkel gazdagított felirat, rajz. Szórófestékkel készül és a firkász, illetve a csapat nevét tartalmazhatja. Mellette megtalálható készítőjének tag-je. Ezek is a graffiti illegális vonulatához tartoznak.

Karakter: a figurális ábrázolást hívják így. Azonnal kitűnik, elválik az absztrakt vagy kövér betűk falrafirkált óceánjából. A firkászok legszívesebben a saját maguk imázsát öntik képregényszerű fazonba. A karakter ábrázolás tehetség mérő is, hiszen nagy szerepet játszik elkészítésében a tudás, másfelől sok festéket és időt igényel. Ezért általában csak legál falakon találkozhatunk ezen alkotásokkal.

Quick piece (a piece jelentése lehet darab, mű; a quick arra utal hogy gyorsan készül): több színnel, jobban kivitelezett felirat, esetleg karakterrel.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!