Facebook hozzászólás

Cipőkrém és szimfónia a falakon

Láthatjuk őket metró szerelvényeken, tunnelben, villamosokon, buszokon, falakon, és még kismillió helyen. Mármint az egy kalap alá vett firkákat, ellenben a firkászokkal ritkábban találkozunk szembe. De azért pillantsunk bele Black book-jukba.

Sokan csak elhúzzák a szájukat, és nem értik, hogy egyesek mi élvezetet látnak abban, hogy szabad idejükben értelmetlenül összefirkáljanak mindent.

Nem elég piszkos, ronda már így is a város, miért kell még jobban elcsúfítani ezekkel a kriksz-krakszokkal? Csak egyszer kerülnének a kezeim közé, jól ellátnám a bajukat. Csak azt nem tudom, mikor spréznek, hol van az a bizonyos látható rendőrség?

 Mások nem találnak semmi kivetnivalót a dologban, ha jól van elkészítve egy rajz vagy egy ábra, hiszen még fel is dobják a város néhol dögunalom hangulatát. Egy-egy jól összefújt vonat, még esztétikusabb is mint az egyhangú szürke.

Ahány ember, annyi nézet, és bizony ahány firka annyi fajta. Most ezeket vegyük sorba:

Bombing (bombázás): Illegális festés, amit általában az éj leple alatt követnek el, és mindezt csupasz felületen teszik. Vonatra, falra, tűzlétrára és minden elképzelhető helyre, a fantázia szabhat csak határt. A lényege az illegalitás és a fürgeség.

Tag (szignó, címke): A firkász neve, vagy annak a csoportnak a neve, aminek a tagja. Gyorsan egy vonallal felírva valahova, valamivel, ami lehet spray, lehet filctoll, vagy akár cipőkrém. Ez leginkább a kézjegynek felel meg.

Throw up (feldobva): általában két színnel felrakott, térhatású elemekkel gazdagított felirat, rajz. Szórófestékkel készül és a firkász, illetve a csapat nevét tartalmazhatja. Mellette megtalálható készítőjének tag-je. Ezek is a graffiti illegális vonulatához tartoznak.

Karakter: a figurális ábrázolást hívják így. Azonnal kitűnik, elválik az absztrakt vagy kövér betűk falrafirkált óceánjából. A firkászok legszívesebben a saját maguk imázsát öntik képregényszerű fazonba. A karakter ábrázolás tehetség mérő is, hiszen nagy szerepet játszik elkészítésében a tudás, másfelől sok festéket és időt igényel. Ezért általában csak legál falakon találkozhatunk ezen alkotásokkal.

Quick piece (a piece jelentése lehet darab, mű; a quick arra utal hogy gyorsan készül): több színnel, jobban kivitelezett felirat, esetleg karakterrel.

Piece: ez talán sokaknak a legtetszősebb, hiszen ezt a stílust a profin kivitelezett, szórófestékkel készített, színekben, formákban gazdag elkészítés jellemzi. Hosszú elkészítése miatt, ezek is legál falakra készülnek.

Mural: egész estét igénylő és falas nagy festmény, amit általában többen kiviteleznek. Olyan mint a zenében a szimfónia.

Burner: lehet egy piece vagy egy quickpiece ami olyam színesen és jól van felrakva, hogy nem lehet nem észre venni. Olyan hogy a képünkbe mászik, kiégeti a szemünket.

Legál: graffitis szubkultúrán belüli szóhasználat: Legal wall, jelentése: azok a legálisan használható felületeket, ahol a graffiti hatóságilag engedélyezett. Illetve az ilyen területre való festés a legálozás.

Black book: ez a könyv, vázlatfüzet a graffitisek féltve őrzött kincse, Bibliája. Amiben a vázlat tervei, rajzai és próbálkozásai láthatók

 

A graffitisek munkaeszközei:

Kanna (spray, szórófesték). Márkák szerint: Prevent ezüst (hazai viszonylatban elég jó), Maestro (gyenge, de itthon elmegy), Neolux (a leggyengébb minőségű, amit már csak végszükség esetén vesznek elő). Európában a Belton, a Montana illetve a Sparvar a legelterjedtebb.

Cap (szófófej): s szórófestékre feltehető fej, amely meghatározza a vele festett vonalnak a tulajdonságát.

Skinny cap: általában a graffiti körvonalazására használják.

Fat cap: vastag, 4-5 centiméter vonalvastagságot lehet vele elérni. Ezzel lehet legegyszerűbben feltenni a graffiti körvonalait.

Line: felfelé húzva vékonyabb a vonal, oldalra húzva vastagabb. Hasonlóan működik mint egy vágott hegyű filctoll.

Fadinc cap: ez a szórófej a színek keverésére szolgál.

 

Stílusuk:

 A graffitizést két részre, iskolára oszthatjuk, a régi iskolára vagyis az old schoolra és egy újabb vonulatra a new schoolra. Előbbi az 1970es évek legelején indult New York külvárosából. Egyszerűbb betűk és színezés jellemzi.

Utóbbi 1985 után indult el, bár ez országonként elég eltérő. Vad, össze-vissza tekergőző betűk és virtuóz színezés jellemzi. A kiolvashatatlan betűk mellett megjelenik a figurális ábrázolás karakterek formájában.

És hogy valaki miért kezd el graffitizni?

 Talán mert az utcán meglátott először egyet, és ahogy a hiphop egyre jobban érdekelni kezdte úgy ez a művészeti irányzat is, amely több hiphop klipben is feltűnik. Vagy csak azért mert mindig is firkált az illető, és ezt találta az önkifejezés legkézenfekvőbb és legtöbb emberhez eljutó formájának, bár a graffitisek leginkább maguknak pingálnak, vagy egymásnak. A beavatottaknak és az értőknek. A hiphop arcoknak. Akiknek megvannak a tabu helyeik is, mint a templomok, a temetőfal vagy az emlékművek.

A csoportok között megvan az egészséges rivalizálás, és nagyjából van egy hiearchia is. Tisztelik azt, aki magas szinten űzi a graffitizést, aki már régen benne van, és megvan a saját kiforrott, csak rá jellemző stílusa. A graffitisek dolgát nehezíti hogy egyre jobban figyelnek rájuk, hiszen a belváros már veszélyes környéknek számít a térfigyelő rendszerek miatt. Sőt, Szegeden már nyugdíjasok is szerveztek graffiti elleni különítményt.

Móritz Mátyás

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!