Facebook hozzászólás
611

Vagy csak jelöltek?

Idei Nobel-díj esélyesek

Most vasárnapig fogadja a Nobel Bizottság a jelöléseket, és közülük választja ki, hogy kik lesznek a valódi esélyesek a békedíjra. A jelöltek között lehet Greta Thunberg, Alekszej Navalnij, de a magyar Helsinki Bizottság is.

Alekszej Navalnijt, Greta Thunberget és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is jelölnék idén Nobel-békedíjra, de a lehetséges jelöltek között találhatjuk még Jared Kushnert, Donald Trump vejét éppúgy, mint a belorusz elnökválasztás elcsalása miatt tiltakozó aktivistákat, illetve a Magyar Helsinki Bizottságot, utóbbit a civilek jogainak védelmében kifejtett tevékenysége miatt.

Ahol adják. Fotó: depositphotos.com
Ahol adják. Fotó: depositphotos.com

Amúgy több ezernyi támogatással bárki jelölhet Nobel-békedíjra személyeket, illetve szervezeteket, és jelölési joga van még a parlamenti képviselőknek, üljenek azok a világ bármely törvényhozásában, és természetesen azoknak is, akik korábban elnyerték már a díjat.

Vasárnapig fogadja a Nobel Bizottság a jelöléseket, amik közül majd kiválasztják, hogy kik lesznek a valódi jelöltek a békedíjra.

A Nobel-békedíj váltotta ki a legtöbb vitát az összes Nobel-díj közül, hiszen esetünkben egyfajta politikai felhangú döntés születik, és ez nem találkozik mindig az érintett országok egyetértésével; sokszor történik meg éppen ezért, hogy a kitüntetett személyesen nem is veheti át az elismerést Oslóban, hanem arra csak egy későbbi időpontban kerülhet sor, amikor enyhül a politikai nyomás, mérséklődik a szigor az adott rezsimben.

Térségünkben erre talán az egyik legismertebb példa, amikor a lengyel Szolidaritás szakszervezet korábbi elnöke, Lech Walesa 1983-ban ugyan megkapta volna az elismerést, ám azt nem vehette át. Bár az országban jelentősen enyhítettek az 1981 decemberében bevezetett hadiállapot szigorú szabályain, arra azonban nem volt lehetősége a gdanski hajógyár legendás villanyszerelőjének, hogy kiutazzon Norvégia fővárosába.

A díjat odaítélő Norvég Nobel Bizottság soha nem kommentálja a jelöléseket, és 50 évig titkolja a díjra jelölők és a sikertelen jelöltek nevét is.

Thunberg, Navalnij és a WHO jelölését a norvég törvényhozók is támogatják, akik általában jó érzékkel választják ki azokat a jelölteket, akiket később a Bizottság be is válogat.

Greta Thunberget a klímaválság legnagyobb szóvivőjeként és a Fridays for Future (FFF) program megalapításáért jelölnék a díjra.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!