Facebook hozzászólás
299

Két nép, két barát – közös történelmi sors

Két nép, két barát – közös történelmi sors. A második világháború kitörése után lengyel katonák és civil lakosok tízezrei menekültek Magyarországra, amely a németek neheztelése ellenére befogadta a menekülőket. A Duna Televízió Lengyel Szeptember elnevezésű ünnepi műsorfolyamával a tragédia 70. évfordulójára emlékezik. Beszélgetések, dokumentum- és játékfilmek – lengyel élmények egész hónapon át csatornánk programján.

A hónap folyamán aktuális műsorai (Híradó, Kikötő, Kívánságkosár) rendszeresen beszámolnak a Lengyel Szeptember eseményeiről, szeptember 13-án Arcélek című műsorunk (11.00) vendége Joanna Stempińska asszony, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete lesz, valamint népszerű műsor, a Kívánságkosár 22-én, 11.30-kor jelentkező adása is Lengyelországgal foglalkozik. Szeptember 13-án, vasárnap 13.00-kor szentmisét közvetítenek a Budapest-Kőbányai Lengyel Templomból, szeptember 14-én, hétfőn 21.00-kor pedig Polak-Węgry címmel vetítenek dokumentumfilmet a két ország II. világháborúban létre jött kapcsolatairól. E havi filmkínálatunk is az ünnepi műsorrendhez alkalmazkodik: 16-án, szerdán 21.30-kor a Katyn, 20-án, vasárnap 22.20-kor a Négy éjszaka Annával, majd 27-én, vasárnap 21 órakor a Kis Moszkva című lengyel játékfilmek kerülnek képernyőre.

1939. szeptember 1-jén Németország lerohanta Lengyelországot, majd a Molotov-Ribbentrop paktum záradékában foglaltak alapján a Szovjetunió jogot formált az ország keleti területeinek megszállására. A két szomszéd által együttesen indított háború következtében a fiatal lengyel állam megszűnt létezni. Közvetlenül a háború kitörése után lengyel katonák és civil lakosok tízezrei menekültek hozzánk, s Magyarország a németek neheztelése ellenére is befogadta őket. A menekültek ügyeinek intézését id. Antall József kormánybiztos irányította. A tragédia 70. évfordulója alkalmából a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége számos lengyel és magyar intézmény összehangolt együttműködésével Lengyel Szeptember címmel, négy héten át tartó rendezvénysorozatot kezdeményezett. A Duna Televízió, amelyet – első magyar intézményként – a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma 2006-ban a lengyel kultúra megismertetése és népszerűsítése érdekében végzett tevékenységéért Miniszteri Oklevéllel tüntetett ki, önálló programmal vesz részt a megemlékezés sorozatban.

A hónap folyamán aktuális műsorai (Híradó, Kikötő, Kívánságkosár) rendszeresen beszámolnak a Lengyel Szeptember eseményeiről, szeptember 13-án Arcélek című műsora (11.00) vendége Joanna Stempińska asszony, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete lesz, valamint népszerű műsora, a Kívánságkosár 22-én, 11.30-kor jelentkező adása is Lengyelországgal foglalkozik.

Szeptember 13-án, vasárnap 13.00-kor lengyel-magyar szentmisét közvetítenek a Budapest-Kőbányai Lengyel Templomból, amelyet a testvéri segítségnyújtás emlékére tartanak, hogy ily módon emlékezzenek meg a II. világháború fájdalmas és hősies cselekedeteiről, amikor számtalan lengyel hagyta el hazáját és menekült Magyarországra, hogy menedéket leljen.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!