Facebook hozzászólás
317

200 éves a The Guardian

Nők, akik új irányt adtak az angol lapnak

Angliában egyáltalán nem szokatlan, hogy egy nyomtatott periodika két évszázadot is megérjen. Ilyenkor pedig ünnepelni szokás. A The Guardian ezt is hagyományaihoz méltó módon teszi; a lap mindig is az egyenlőség eszményét képviselte, most pedig visszaidézi azokat a pillanatokat a lap történetéből, amik valamilyen módon a nőkhöz voltak köthetők. Legyenek azok az események újságíró krónikásai, vagy éppen aktív szereplői.

Bántalmazás (1957)

A The Guardian női oldalainak lapszerkesztője, Mary Stott hosszú és kitartó küzdelmet folytatott a lap kereskedelmi osztályával. Ez utóbbiak azt az álláspontot képviselték, hogy sokkal könnyebb hirdetéseket eladni olyan cikkek mellett, melyek ételekről és a divatról szólnak, mint az olyan témákat feszegető írások mellett, melyek a nők bántalmazását, vagy az elvált asszonyok nehézségeit feszegetik.

Mary Stott azonban nem hátrált meg, sorra közölte ilyen témájú írásait, ezzel felbátorítva, és közlésre ösztönözve azokat a civil szervezeteket is, melyek például a fent említett nők problémáival foglalkoztak.

Az idő végül Mary Stott-ot igazolta.

The pills (1967) 

1967 őszén a The Guardian egy cikksorozatot közölt Alison Adburgham tollából, a sorozat címe az igencsak beszédes „engedékeny (vagy megengedő) társadalom” volt. Gyakorlatilag ebben az évben került először kereskedelmi forgalomba az első fogamzásgátló tabletta, és maga a cikksorozat is ennek apropójából született.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 455

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!