Facebook hozzászólás
582

MIÉRT TERJEDNEK A JÁRVÁNY ÁL-TEÓRIÁI?

Összeesküvés elmélet, mint egyfajta ideológiai nyájimmunitás

A kreált teóriák, mint amilyenek az összeesküvés elméletek is lehetőséget teremtenek az emberek számára, hogy, ha csak képzeletben is, de uralni tudják életük fő eseményeit. Ha már „megértettük”, hogy mi is történik velünk, akkor kiszolgáltatottságunk csökken, és tehetünk is valamit ellene. Sokan gondolkodnak most így a koronavírus járvány idején.

Az 5G átjátszó állomások és tornyok idézték elő a járványt és felelősek a terjedéséért. A koronavírust biológiai fegyverként egy kínai laboratóriumban kísérletezték ki egy „Pandemic” nevet viselő videón, mely nagy sikerrel terjedt a közösségi média különféle helyein. Azt ecsetelik az anyag készítői, hogy valójában az arcmaszkok aktiválják a vírust és hogy azok, akik a múltban valamilyen oltást kaptak sokkal nagyobb eséllyel kapják el most a fertőzést, mint mások – csak pár azok közül az összeesküvés elméletek közül, melyek mostanában világszerte terjednek.

A szem, mely mindent lát. Fotó: depositphotos.com
A szem, mely mindent lát. Fotó: depositphotos.com

 

A viselkedés-szakértőket egyáltalán nem érte váratlanul, hogy ezek a teóriák lábra kaptak, hiszen összeesküvés-elméletek mindig is léteztek, az ilyen bizonytalan és ismeretlen helyzetek pedig, mint amelyben mostanság élünk, kifejezetten kedveznek kialakulásuknak és széles körű terjedésüknek.

„Az embereket vonzzák az összeesküvés-elméletek a válság és a bizonytalanság időszakaiban, és ez minden bizonnyal ez az idő” – mondta Karen Douglas, az Egyesült Királyság Kent Egyetemének pszichológus professzora a HuffPost-nak.

Ösztönösen keresünk összefüggéseket a dolgok között, hogy megértsük életünk alapvető tényeit. Ráadásul egyáltalán nem viseljük jól a rejtélyeket. Ezért néha kapcsolatot keresünk olyan jelenségek között is, melyek között a valóságban ilyen nem is létezik.

„Ha valamilyen negatív vagy félelmetes esemény történik, megpróbáljuk megérteni és megmagyarázni az esemény hátterében álló okokat. Magyarázat keresésekor összekapcsolhatjuk a nem összekapcsolódó dolgokat, egy narratívát alkotunk, ezek a narratívák pedig gyakran összeesküvés-elméletekké állnak össze” – mondja Joanne Miller, a Delaware-i Egyetem docense.

Az 5G tornyok erre egy igen jó példa – mondta Miller. A tornyok a vírus epicentrumában, Kínában, Wuhanban jelentek meg először, ráadásul a járvány kitörése után. Az emberek kapcsolatot kerestek a két esemény között, pedig ezek valójában semmilyen módon nem kapcsolódnak egymáshoz, és a végén megszületett az összeesküvés elmélet: az 5G tornyok terjesztik a koronavírust.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!