Facebook hozzászólás
489

Kába-kő

Vakcinaútlevél kell annak, aki Mekkába kíván elzarándokolni

Az idén április 13-tól, május 12-ig tartó Ramadan alkalmával a mekkai zarándoklaton csak azok a muzulmán hívek vehetnek részt, akik igazolni tudják, hogy beoltották őket, vagy azt, hogy átestek már a betegségek. A korábbi évek milliós zarándoktömegei után idén nem számítanak komoly mennyiségű látogatóra.

A Ramadán kezdetétől csak a Covid-19 ellen már valamiképp immunitást szerző muzulmánok vehetnek részt az úgynevezett umra zarándoklaton – közölték a szaúdi hatóságok. A haddzstól eltérően a rövidebb umrah zarándoklat nem kötelező jellegű, és az év bármely időszakában elvégezhető.

Amikor még tömegek látogathatták. Fotó: depositphotos.com
Amikor még tömegek látogathatták. Fotó: depositphotos.com

A haddzs és az umra minisztérium bejelentette, hogy három esetbe tekintik „immunizáltnak” az embereket, és eszerint is kategorizálják őket: vannak azok, akik már megkapták mind a két adag oltást; vannak azok, akik ugyan még csak egyetlen dózist kaptak, de azt legalább 14 nappal azelőtt; illetve vannak a járvány okozta betegségből felépült emberek.

Csak ezek az emberek jogosultak arra, hogy részt vegyenek az umrán, illetve hogy egyáltalán beléphessenek Mekka-i nagy mecsetbe a központi imádságra – írja a The Guardian.

Egyébként ugyan ezek a feltételek vonatkoznak azokra is, akik a próféta mecsetjébe kívánnak imádkozni Medinában.
A minisztérium szerint az intézkedések a ramadán kezdetén lépnek hatályba, de pontosan nem világos, hogy meddig is fognak tartani.

Szaúd-Arábia több mint 393 000 koronavírus-fertőzésről és 6700 halálesetről számolt be azóta, hogy a Covid-19 megjelent a sivatagi királyságban.

Az illetékes egészségügyi hatóságok közölték ugyanakkor, hogy több mint 5 millió koronavírus adag vakcinát oltottak már el, abban az országban, melynek összlakossága meghaladja a 34 milliót. A múlt hónapban egyébként Salman király leváltotta a haddzs-minisztert, hónapokkal azután, hogy a királyság a világjárvány miatt a modern történelem egyik legkisebb haddzsának adott otthont.

A királyság tavaly július végén adott otthont a haddzsnak, és mindössze 10 ezer Szaúd-Arábia lakosának engedélyezték a részvételt, szemben a világ minden tájáról származó 2,5 millió muzulmánnal, akik 2019-ben vettek részt. Most még az is kérdéses, hogy idén hányan vehetnek részt a zarándoklaton.

Tavaly októberben a koronavírus járvány kissé alábbhagyott, Szaúd-Arábia hét hónap után először nyitotta meg a hívek előtt a Nagy Mecsetet, és tette lehetővé az umra zarándoklat folytatását. Az umra egyébként, minden évben több millió muzulmánt vonz a világ minden tájáról Mekkába. A hatóságok szerint az umra, mihelyst a pandémiás veszély alábbhagy, ismét zarándokok millióit fogja a szent városba csábítani.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!