Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 13
Facebook hozzászólás

Veszély! Invázióra készülnek az élősködők-biológiai bombák

A 2008-as esztendő biológiai bombákat robbantott a természetben. Az ízeltlábú növényi kártevőkkel, valamint az állati élősködőkkel foglakozó szakemberek azt tapasztalták, hogy életmódot és magatartást változtattak sokan az élősködő fajok közül. Számos eddig bizonyos növényeken élő rovarkártevők átmentek más, számukra eddig táplálékot nem jelentő mezőgazdasági haszonnövényekre.Számunkra, kutya- macskatartóknak és a négylábú szeretteinknek, valamint az állatorvosoknak is hozott meglepetést a múlt év.  

A várható jövő?!
A 2008-as esztendő biológiai bombákat robbantott a természetben. Az ízeltlábú növényi kártevőkkel, valamint az állati élősködőkkel foglakozó szakemberek azt tapasztalták, hogy életmódot és magatartást változtattak sokan az élősködő fajok közül. Számos eddig bizonyos növényeken élő rovarkártevők átmentek más, számukra eddig táplálékot nem jelentő mezőgazdasági haszonnövényekre.
Számunkra, kutya- macskatartóknak és a négylábú szeretteinknek, valamint az állatorvosoknak is hozott meglepetést a múlt év.

Süni mint kullancsfutár
Küllemében szép (teste fehér-, lábai aranysárga színűek) Ixodes hexagonus (Leach, 1815) a múlt évig mint Sünkullancs volt ismert a kutatók számára. A múlt év során hazánk minden tájegységéről azonban sok állatorvos és állattartó számolt be arról, hogy tömegesen lepték el a Sünkullancsok a kutyákat és a macskákat. Saját praxisomban is tömegesen szembesültem ezzel a ténnyel.
Sünkullancs invázió
50 évvel ezelőtti felmérésben, még csak Kecskemét térségében találták meg e kullancsfajt.
Hogyan és miért terjedt el országszerte a Sünkullancs?
Miért irányul ez a Sünkullancs invázió a négylábú szeretteink felé?
Vajon a Sünkullancs támadási célkeresztbe vett minket embereket is?
Kell-e féltenünk a Sünkullancsoktól a két- és négylábú szeretteinket?
„Sünkullancsok kérdeznek”
Ezeken a fő-, megválaszolandó kérdéseken túl számos kérdést is „felvetettek” számunkra a Sünkullancsok.

De mit tudunk a sünről+kórokozókról+sünkullancsról:
A sünöket szeretnünk kell! Az erdőn-mezőn hasznos állatok, de lakókörnyezetünkből e bájos állatot ki kell rekeszteni! MERT a sünök fenntartói (rezervoárjai) és hordozói-továbbadói lehetnek mindazon kullancs terjesztette kórokozóknak (agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusától, a babesiosis egysejtű vérélősködőjén át a Lyme-kórt okozó baktériumokig), melyek embereknek és társállatoknak egyaránt veszélyes, akár halálos betegségeket okozhatnak.
A sünöket is csípő Közönséges kullancs és a Kutyakullancs közismerten betegségek kórokozóit terjesztik ránk és négylábú szeretteinkere. (Járványtanilag elviekben képes erre a Sünkullancs is, de mivel eddig csak sünökön élt nem foglalkozott vele a tudomány.)

Milyen járványtani jövőt tervez számunkra a Sünkullancs?
Nem tudjuk még!
Amit biztosan tudunk:

A múlt, a jelen és a biztos jövő…
-A múlt század 70-es éveitől kezdődően beindult a honi telkes turizmus. Sokan vitték kutyáikat a „telekre”. Sajnálatosan a kutyák többségét nem kezelték le kullancs riasztó készítménnyel, ezért „haza hozták” a városok kertjeibe, parkjaiba a kullancsokat. Ezt a kullancs immigrációt az utóbbi évtizedekben az erdei-mezei állatok urbanizálódása is segítette. Sőt kedvezett a kullancsok számára a globális felmelegedés is és ezért Európa szerte, így Magyarországon is már egész éven át támadnak és betegségek kórokozóival fertőzik két- és négylábú szeretteinket. A legnagyobb egyedszámban, a Lyme borreliosist (Lyme-kórt) terjesztő Közönséges kullancs a legelterjedtebb, s őt követi másodikként a Kutyakullancs, amely a kutya babesiosis évtizedek óta jól ismert Babesia canis nevű kórokozójának terjesztője.

A kullancsok támadására két irányból számíthatunk
A múlt század 70-80-as éveiben, amikor beindult a hazai telkes-belföldi „kutya turizmus” sokan nem védték kedvenc négylábúikat a kullancsok ellen. Emiatt a kiránduló ebek széthurcolták az országban honos veszélyes kullancsfajokat, s így mára azok megtelepedtek a falvak, a városok, s a főváros kertjeiben és közparkjaiban is.
-A szem nélküli, „vak” kullancsok a lombos erdők, kertek és parkok lakói. Tájékozódásuk fő szerve az elülső lábaikon lévő Haller-szerv, mely egy biológiai-kémiai-fizikai „radarként” üzemel és képes felderíteni – bemérni a kullancsok számára a susnyásban bóklászó potenciális áldozatot. Ahhoz, hogy ily módon tájékozódjanak a szemmel nem rendelkező kullancsok, magasra (max.:1,5 m-re) kell mászniuk a cserjék, vagy facsemeték leveleinek árnyékot adó fonákjára. A leveleken a tapadókorongos- karomban végződő lábaikkal kapaszkodó szem nélküli, „vak” kullancsok tehát az áldozatukra „fentről vetik rá magukat”.
E támadási módot alkalmazza a Közönséges kullancs (Ixodes ricinus) is.

Közönséges kullancs
-A szemmel rendelkező, látó kullancsok a gyepi növénytársulásokat lakják és a fűszálak árnyékos fonákján megkapaszkodva, lesből várják áldozatukat, akire „alulról kapaszkodnak fel”. E stratégiát alkalmazza például a Kutyakullancs (Dermacentor reticulatus).
Kutyakullancs
Kullancsok szezonalitása
Évek óta tapasztalható az állatorvosi praxisokban, hogy a két betegség, a Lyme borreliosis és a babesiosis előfordulása betegszámot tekintve és egymáshoz viszonyítva is jelentősen elkülönül. Gyakorlatilag tavasszal és nyáron tőbb a Lyme borreliosisban szenvedő beteg, az ősz és a tél során pedig a babesiosis tarol inkább a kutyák körében. A közelmúltban Hornok és munkatársainak vizsgálatai adták meg a választ a miértre.
Közönséges kullancs és a kutyakullancs évszaki rajzása
A vizsgálatok megmutatták, hogy a közönséges kullancs fő rajzása tavasszal és nyáron-, s a kisebb rajzása ősszel-télen zajlik, addíg a kutyakullancs ennek fordítottjaként üzemel a természetben. Mintha összebeszéltek volna, megosztoztak volna áldozataikon…

Babesiosisos uszkár és kémcsőben a kávébarna vizelete
A babesiosisról már sokat de a „Lyme-kórról” keveset tudnak a kutyatartók
Tudniuk kell, hogy mint minden kullancs, így a Lyme borreliosist (Lyme-kórt) terjesztő Közönséges kullancs is egyedfejlődése során több megjelenési formát (pete-lárva-nimfa-kifejlett hím, vagy nőstény) ölt. (A kifejlett hím kullancs nem vesz részt a fertőzések továbbvitelében.)

A természetben a Borrelia baktériumok fő fenntartói (rezervoárjai) az őzek, sünök, kisrágcsálók és a rigó félék. Róluk, a belőlük szívott kórokozót tartalmazó vérrel fertőződnek a kullancsok egyedfejlődési alakjai és a további fejlődési stációjukban oltják tovább a kórokozókat. Tehát a kórokozó átvivő (vektor) kullancsok fertőzik a Lyme borreliosisra legfogékonyabb kutyáinkat is.

A Lyme borreliosis
-Kevésbé tudott, hogy országunkban és Európában négy féle borrelia baktérium (B. afzelii, B. garinii, B. burgdorferi s. s és a B. spielmani) okozza e komplex kórképet. 2005-ben végzett vizsgálataink szerint a hozzánk beküldött, fertőző kullancsok 71,8%-a egyféle, míg 28,2%-uk többféle Borrelia baktériummal volt fertőzött. A felsorolt kórokozók közül az első általában bőr- és mozgásszervi-, a második idegrendszeri- és a harmadik elsősorban izületi- mozgásszervi kórképeket alakít ki kutyáinkban is.
A B. spielmani kórokozó szerepe még vizsgálatok tárgyát képezi.

A Lyme borreliosis főbb tünetei
A Lyme borreliosis önálló és kevert kórokozójú esetei minden esetben levertséggel, étvágytalansággal, mozgászavarral és magas lázzal kezdődik. A tünetek a kullancscsípést követően aszerint kezdődnek, hogy mely testtájon csípett a kullancs és milyen Borreliával fertőzi kutyánkat. A testtáj és a kórokozó azért fontos, mert a Borreliák több mint 90%-ban a szövetek között terjed, s csak elenyésző %-ban terjed a vérkeringés által. A vérkeringéssel terjedt baktériumok pitvar-kamrai (II- III- as típusú AV) blokkot okoznak. Ez azt jelenti, hogy a kutya szívizmának- és szívbillentyűinek a szerkezete megváltozik, minek okán az ilyen súlyos beteg kutyák elpusztulnak.

B. afzelii specifikus tünetei:
A fertőző kullancsok valamivel több mint 50%-a terjeszti e kórokozót. Az általános tüneteken túl specifikus tünete a kokárda alakú bőrpír, mely kutyákon ritkán észlelhető a pigmentált és szőrös bőr okán. A B. afzelii a bőr hajszálereit károsítja, mely a bőr anyagcseréjét nagyban zavarja, s következményes szőrhullást is okoz.
B. afzelii okozta szőrhullás
B. garinii specifikus tünetei:
A fertőző kullancsok valamivel több mint harmada terjeszti e kórokozót. Az általános tüneteken túl specifikus tünete kutyákon is a különféle bénulások, tompultság, koordinációs és mozgászavarok.
B. garinii okozta neuroborreliosis
B. burgdorferi s. s specifikus tünetei:
A fertőző kullancsok alig 8%-a terjeszti e kórokozót. Az általános tüneteken túl a sokizületigyulladás és a hozzá társuló mozgásszervi elváltozások láthatók a betegen.
A tünetek láttán minden esetben forduljanak állatorvhoz, mert az idő múlásával képződött szervi károsodások már antibiotikummal sem gyógyíthatók.
B. Burgdorferi s. s okozta sokizületigyulladás

Lyme borreliosis és a kullancsok elleni védekezés
Az elmúlt években Lyme-kórós kutyabetegek számának nagy növekedése miatt a felelős- és gondos gazdiknak javasoljuk:
-Kutyáik abszolút biztonsága eléréséért mind a két féle Lyme borreliosis elleni vakcínát adassák be állatorvosukkal. Az egyik vakcína tartalmazza a B. afzelii és a B. garinii törzseket, a másik vakcína tartalmazza a B. burgdorferi s. s törzset. (Csak a kutyák számára vannak e kórokozók elleni védőoltások, EMBER számára nincs! )
-A Lyme-kóron túl számos más betegség kórokozóit terjesztik a kullancsok, s ezért egész egész éven át viseljenek kutyáik az élősdik ellen nyakörvet, vagy havonta cseppentsenek bőrükre spot on készítményt.
-Hosszú szőrű kutyáikat nyírassák le, mert a rövid szőrű, napfénynek jobban kitett bőrfelületet kevésbé támadnak a kullancsok.
-Kertjeikben gyakorta nyírják a gyepet, szüntessék meg a bozótost, számolják fel a mezei-erdei állatok, főleg a sünök számára rejteket adó farakásokat.
Fontos! A kutyáink kullancsok elleni kezelésével (kullancs mentességével) nem csak kedvencünk egészségét-, hanem általuk kertjeinkbe-, parkjainkba történő kullancs behurcolást is megakadályozhatjuk, s ennek kapcsán magunkat és lakókörnyezetünkbe élőket is védjük a kullancsoktól!

Minden védekezés dacára kutyáikat és gazdáikat érheti kullancs csípés.

Szakszerű kullancseltávolítás
A kullancsot tilos olyan népi módszerrel eltávolítani, mely a kullancs testének megszorítását, gyötrését, megölését célozza! A nem szakszerű eltávolításkor történő szorongatás, gyötrés következményeként, vagy a haldoklása miatt betegségeket okozó vírusokat, baktériumokat, vagy egysejtű élősködőket hányhat a csípett áldozatába…
Ezért e fertőzésveszély kivédésére a vérrel szívott kifejlett kullancs szakszerű eltávolítására legyen a házipatikájukban, hátizsákjukban és az autójuk egészségügyi dobozában például Kullancs-Eltávolító Kanál (kapható országszerte a gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben, az állatpatikákban és a benzinkutakon).

A felmérések szerint Európa kullancs-veszélyes területei az elmúlt években 15%-al nőtt, ahol is évente 100 millió ember túristáskodik.
A probléma veszélyessége miatt számos EU-s országban (Brit szigeteken, Skandináv országokban ) fontos járványvédelmi cél az import kullancsok országuktól való távoltartása. Emiatt ezen országokba beutaztatni kívánt kutyát hivatalosan, állatorvos által kullancsok ellen le kell spot on készítménnyel kezelni, s az Állatútlevél 10-11. oldalán a VI. bekezdésnél, azaz a kullancs-ellenes kezelések rovatban az állatorvosnak igazolnia is kell!

A kullancs fertőzte beteg

E cikk szerzője 1995-ben tette közzé az első kezelési protokollt Lyme-kór terápiája tárgyában. Azóta eltelt másfél évtizedben e betegség komplex és a babesiosis számos újdonsággal szolgált és ma már nem elég a betegek gyógyulásához a szükséges dózisú és ideig adott antibiotikum kúra. Számos egyéb kiegészítő terápiát is igényel ma már a Lyme borreliosis betegség komplex és a babesiosis, hogy gyógyuljon a beteg!
A kullancs vizit során talált vérrel szívott kullancsot tegyék filmes dobozba, s hűtve tárolják, mert a kullancs laboratóriumban vallatóra fogható! Vizsgálatok megállapíthatják, hogy hordozta-e a Lyme borreliosist (Lyme-kórt) okozó baktériumok (Borrelia afzelii, B. garinii, B. burgdorferi s. s, B. spielmanii) valamelyikét, ill a Babesia canis nevű egysejtű vérélősködőt.

A kullancs vizsgálata azért célszerű, mert a laboratóriumi eredmény ismeretében célirányosan megfigyelhető a vélt fertőzött kutya. A kullancs terjesztette betegségek főbb, bevezető tünetei, a levertség, étvágytalanság, láz, mozgászavar és a babesiosis esetében még a kávébarna vizelet ürítés.

Természetesen a kullancs csípte és a fertőződés következtében megbetegedett kutya betegségét igazoló laboratóriumi vizsgálatot is el kell végezni, s ezen információk és a látott tünetek alapján az állatorvos gyógykezelheti a beteget.
A gyógykezelés két fő irányt kell hordozzon:

1. Oki kezeléssel a kórokozókat kell elpusztítani.

A Lyme boirreliosis 4 fő irányú terápiája tehát a megfelelő antibiotikum kúra, melynek során rendkívül fontos a gyógyszer választás, dozirozás és a megfelelő kezelési idő. Sajnálatosan e kórkép esetében nem a hagyományos „egy hetes antibiotikum kúra” hozza a gyógyulást…
A babesiosis gyógykezelésében oki kezelést az imidocarb dipropionát adása jelenti.

2. A kiegészítő terápiával a szövödményeket kell orvosolni és azt elérni, hogy a kórokozót elpusztítani akaró gyógyszer eljuthasson a célszervekbe.

-Rendkívül fontos tudnunk, hogy mindkét betegséget okozó mikroorganizmusok, és az általuk képzett biológiai anyagok (autoimmun komplexek) rendkívül károsítják a hajszálereket és az immunrendszert. A hajszálerek és az immunrendszer károsodása a Lymos betegek esetében főleg a bőrnél-, míg a babesiosisos betegeknél a veséknél „figyelhető” meg.
Mindezek okán legalább olyan fontos (50-50%) e betegek oki- és kiegészítő kezelésbe részesítése. Az önmagába adott korokozót ölő gyógyszer mellé kell adni olyan készítményt és eszközös terápiát, mely a hajszálereket „tágítja és pucolja”, ezáltal megakadályozza az elzáródást a hajszálérrel dúsan szőtt szervekben. Továbbá megfelelő gyógyszerrel és eszközzel ösztönözni kell az immun rendszer B-sejtjeit arra, hogy nagyobb ellenanyagválaszt produkáljanak és még fokozzák a T-sejtek és a makrofágok aktivitását is, melynek következtében így a humorális- és a sejtes immunválaszt egyaránt fokozza.
Fontos! A beteg négylábú szeretteiket, ne házilag gyógykezeljék, s ne is az „ internetes világhálóról szedjék le a megoldást”, hanem forduljanak mielőbb állatorvosukhoz!
Lyme-kór Ambulánciánkon (+Gyógyít-Lak Pátyi Kisállatrendelő 2071 Páty, Tulipán u. 13.) telefonos bejelentkezéssel (00-36-30-552-12-20) fogadjuk a kutya betegeket.

Dr. Kapiller Zoltán

forrás: Daylight Kommunikációs Intézet

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

Notice: Undefined index: action in /home/eletforma/public_html/wp-content/themes/publisher-child/views/general/post/style-10.php on line 532

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!