Az ortodoxoknál most jön a karácsony!
Te tudod, mi az a vízkereszt?
Egyre profanizálódó világunkban a hagyományos egyházi ünnepnek számító vízkereszt is lassan csak arra emlékeztet minket, hogy ilyenkor bizony illik leszedni a karácsonyfát. Pedig ennél azért jóval többről van szó. Érdemes egy kicsit elmerülni az ünnep liturgikus mélyrétegeiben, és a hozzá kötődő népi hagyományokban is, melyek mindegyike ráadásul alapvetően különbözik Keleten és Nyugaton.
Farsang: a megelevenedő néphagyomány
Bár a koronavírus terjedése ellen hozott intézkedések miatt a nagyobb megmozdulások (így a farsangi mulatságok) megtartása is kérdéses lehet az idei évben, azért érdemes összeszedni, miből is áll, ez a jórészt népi gyökerű ünnepségsorozat.
A farsang a vízkereszttől húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik.
A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül.
Alapvetően a közelgő tavasz örömünnepe, egyben a tél és tavasz jelképes küzdelmének megjelenítése is. Hossza változó, rítusai és hiedelmei főként a farsang vasárnaptól húshagyó keddig tartó három utolsó farsangi napra vonatkoznak.
Ez a télbúcsúztató karneváli időszak, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”, ilyenkor rendezik meg például a mohácsi busójárást is. A farsang a párválasztás és az esküvők időszaka is volt, mert a nagyböjt időszakában már nem lehetett menyegzőket tartani.
A bálokon és táncmulatságokon számos eljegyzésre is sor került. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki a farsang végén nyilvános színvallásként azt a kalapjára ki is tűzte. A farsangvasárnap utáni hétfőn tartották az asszonyfarsangot, amikor a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módra mulathattak.
Általános velejárója a farsang ünneplésének a rítusok termékenységvarázsló jellege, a kender, vagy éppen a szőlő megvarázslása a farsangi ételmaradékokkal.
Jellegzetes farsangi ételek: a káposzta, a disznóhús és persze az elmaradhatatlan farsangi fánk.
Hozzászólás zárolva.