Facebook hozzászólás

Fűszerkert az erkélyen

Amint megérkezik a jó idő, azonnal kedvünk támad néhány olyan dologhoz, amit télen vagy nem szívesen csinálunk, vagy egyszerűen nincs rá lehetőségünk. Az egyik ilyen tevékenység a nagytakarítás, a másik a lakás, az erkély felvirágoztatása. Megmutatjuk, hogyan hozz létre csekély erőfeszítéssel hasznos, és nem utolsó sorban szép fűszerkertet az erkélyeden.

Fűszernövények az erkélyen, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Amire nincs szükséged:

  • nagy anyagi befektetés
  • hatalmas terasz
  • drága virágtartók
  • közvetlen vízvételi lehetőség az erkélyen
  • kézügyesség

Ami azonban elengedhetetlen:

  • egy napos erkély
  • néhány olcsó ültetőedény
  • lelkesedés
  • jó minőségű palánták

Hogyan kezdj hozá?

Először is vizsgáld meg az erkélyedet, és keress a fűszeres ládádnak/edényednek egy napos, szélvédett helyet. Mivel a fűszernövények nem nőnek túl magasra, nem kell óriási hely számukra.

Döntsd el, milyen edényben fogod nevelni a fűszereidet! Nekem van egy erre a célra házilag készített fa ládám, nagyjából 60 cm hosszú és 20 cm széles, ebben éppen elfér az összes növény, amit nyáron rendszeresen használok. Az alján lyukak vannak, hogy a felesleges víz elfolyhasson belőle. Semmi extra, épp csak bepácoltam a külsejét bordóra, hogy illeszkedjen a környezetébe. Választhatsz ugyanakkor nagyobb agyag edényeket, cserepeket, a lényeg, hogy minden növényednek legyen kényelmes helye, és az sem utolsó szempont, hogy jól mutasson a kompozíció az erkélyen.

Válaszd ki azokat a fűszereket, amelyeket nevelni szeretnél. Nyilvánvalóan a kedvenceidet fogod választani, hiszen minek gondoznál majorannát, ha sosem használod, nem igaz? Nálam minden évben helyet kap a rozmaring – sajnos sosem telel át -, a bazsalikom, ebből mindig 3-4 tövet is ültetek, mert nagyon szeretjük, azonkívül elmaradhatatlan a kakukkfű, ha kapok, akkor koriandert is szoktam ültetni. Nem szoktam ellenben sem paprikát, sem paradicsomot nevelni az erkélyen, mert olyan csekély hozammal kecsegtetnek, amiért nem foglalom velük a helyet, inkább virágokat nevelek helyettük, a paradicsomot pedig megveszem a piacon. Ültethetsz még snidlinget, petrezselymet, oregánót, citromfüvet, mentát. Ez utóbbi a nyári limonádék fontos kelléke.

Beszerzési forrásként ajánlom a különböző kertészeteket, és nagyon jó minőségű fűszernövényeket vásárolhatsz a piacon áruló őstermelőktől is. Ha szupermarketben veszel például rozmaringot vagy bazsalikomot, az sem ördögtől való mutatvány, ezeket késlekedés nélkül ültesd végleges helyükre, tápanyagban gazdag, dús földbe. Igaz ez persze mindegyik új lakóra is. Egyedül talán a mentát hagyd meg saját cserepében – vagy ültesd át egy nagyobba -, én nem szoktam a többi közé beültetni, mert igencsak agresszív növény, néhány hét múlva azt veszed észre, hogy minden növényedet elnyomta, és elterjeszkedett, pedig erre nem adtál neki engedélyt. Használj jó minőségű általános virágföldet, esetleg keverhetsz hozzá lazításnak némi homokot. Ne feledkezz meg a kéthetenkénti tápoldatozásról sem!

A folytatás

Most már nincs más dolgod, mint várni, hogy a növénykéid megerősödjenek, öntözd őket szorgalmasan, de ne rohaszd ki őket azzal, hogy folyton vízben tocsognak. Szüreteld őket rendszeresen, ezzel is növekedésre serkented őket. És ne feledd, egy caprese saláta vagy az olasz húsgombóc páratlan élménnyé tud válni a saját termesztésű fűszernövényeid használatával.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

HÍREK

1 / 1 153

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!