Facebook hozzászólás
3 782

Éttermi fogások töredék áron

Tudod mi az a Munch?

Ha az ételpazarlás egy ország lenne, akkor az üvegházhatású gázok szempontjából a 3. legnagyobb kibocsájtású lenne a Földön. Az ételpazarlás nem csak a vállalkozásokat befolyásolja, hanem a környezetünkre is hatással van. A környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések a 21. században fontosabbak, mint valaha. A Munch erre a komplex problémára kínál megoldást.

Tényleg olyan nagy az ételpazarlás?

Körülbelül 1,4 milliárd hektárt, vagyis a rendelkezésre álló mezőgazdasági földterület közel 30 százalékát használják fel olyan élelmiszertermelésre, amelyet később nem fogyasztanak el. Ez különösen aggasztó, figyelembe véve a becsléseket, melyek szerint 2050-ig az élelmiszertermelésnek 60 százalékkaal kell növekednie a 2005. évi szinthez képest, hogy el tudja látni a növekvő globális népességet. Az élelmiszerpazarlás csökkentése megkönnyítené a
jövőbeli igények kielégítését.

Ne pazaroljuk az ételt! Fotó: Depositphotos
Ne pazaroljuk az ételt! Fotó: Depositphotos

 

Nem meglepő módon a legnagyobb mértékű ételpazarlás az olyan fejlett régiókban van, mint Európa, Észak-Amerika és Dél-Kelet Ázsia. Mivel az ételmennyiségek többszöröse áll rendelkezésünkre, ezért természetesnek tűnik, hogy szinte bármikor, bárhol kedvünk szerint válogathatunk. Viszont a válogatás kultúrája elképzelhetetlen mértékű felesleg felhalmozódásához vezet. Ez nemcsak a termelőknek, élelmiszerboltoknak, vendéglátóhelyeknek okoz gondot – bevételveszteséget – hanem a környezetünkre is nagy terhet ró.
Egy másik oldalról nézve a problémát, míg a fejlett régiókban a megtermelt ételek harmada a kukában végzi, addig a Föld többi részén több, mintegy 820 millió ember éhezik.Ebből a 820 millióból közel 300 millió ember él az afrikai kontinensen. A legfőbb okok közé sorolhatjuk az éghajlati viszonyokat (szárazság, rossz termőföld stb.), a politikai instabilitást, a rossz pénzügyi helyzetet és a technológiai fejletlenséget.
Az ételpazarlás nemcsak a kukába kidobott ételt jelenti, hanem az elpazarolt pénzt, energiát, vizet és időt. Erre az összetett problémára kínál részben megoldást a Munch.hu.

Mi is az a Munch?

A Munch.hu egy olyan közösség, ami az ételpazarlás komplex problémájára kínál megoldást: A Munch.hu egy honlap, amin keresztül éttermek, pékségek, és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A Munch-csal nem csak jó áron tudsz enni, hanem könnyedén tehetsz az ételpazarlás ellen is.

A Munch.hu-on már több, mint 30 étterem kínálja kedvezményesen az el nem adott ételt, munch-ok formájában, amiket a honlapon keresztül lehet lefoglalni és kifizetni, majd egy adott idősávban átvenni a vendéglátóhelyen. Alapelve, hogy kizárólag friss, fogyasztható és érintetlen étel kerülhet bele a csomagba, illetve az étteremnek az étel eredeti  áránál minimum 40 százalékkal olcsóbban kell kínálnia a csomagokat.
Egy különleges eleme a munchoknak, hogy a vásárlók nem tudják előre mi is lesz pontosan a csomagban. A meglepetés ami a munch-ozással/Munch.hu használatával jár, még izgalmasabbá teszi a rendelést.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!