Facebook hozzászólás

6 DOLOG, AMIT ILLIK TUDNI!

Tudsz te egyáltalán sört inni?

Legalább olyan fontos a sörkóstolás tudományába belekóstolni, mint magába a sörbe! Mára nálunk i s a sörkészítés a gasztronómia fontos részévé vált. Olyan magyar sörök születtek a hazai piacon az elmúlt három-négy évben, amelyek az ír, a cseh és az amerikai piacon is szenzáció sikert arattak. Te melyiket ismered?

Aki igazán szereti a sört, az bizony mindent el is követ, hogy beleássa magát e csodás tudományba. Ma már Magyarországon is léteznek olyan tanfolyamok, ahol el lehet sajátítani a sörkóstolás megfelelő menetét, de ha megtanulod, onnantól kezdve alaposan meg is válogatod, hogy mit kortyolsz! Egyes sörök 3,33 palackja bizony kerülhet egy jó minőségű, 0,7 l-es bor árába is! A HUBA szakemberei meg is súgták nekem, az igazi sörkedvelő ugyanúgy ízleli, kóstolja a söröket, mer a borosok! A sörfőzést oktatók csapata 6 pontba foglalta össze a kóstolás mikéntjét!

Söröskrigli, Kép: pixabay
Söröskrigli, Kép: pixabay

  • Lehetőleg fehér, de mindenképpen homogén felület előtt vizsgáld a meg söröd színét, habját!
  • Óvatosan „lögyböld” meg a poharadba öntött sört, hogy felszabadulhassanak a csodálatos aromák!
  • Többször is szippants bele a pohárba, mert bizonyos aromák gyorsabban elillannak. Figyeld a habot és a szűrtséget is!
  • Végy a szádba egy kis kortyot, és azonnal nyeld is le! Ezzel kipucolod a nyelvedre tapadt, korábbi italok, ételek molekuláit, így nem zavar majd a sör élvezetében.
  • Most folytasd egy nagyobb korttyal. A nyelveddel kör-körösen terítsd is szét az egész szájban, hogy az ital az ízlelőbimbók mindegyikét „kísértésben ejtse”.
  • Nyeld le a sört, de figyelj az utóízekre is! Tudnod kell, hogy néhány íz, aroma és illat érzékeléséhez hosszabb idő kell, ezért időbe kerül mire érzékeljük azokat!

Forradalom söpör a magyar sörpiacon

László Fülöp Elek 1892-es festménye egy müncheni sörözőben, Kép: wikipedia
László Fülöp Elek 1892-es festménye egy müncheni sörözőben, Kép: wikipedia

Most ért el hozzánk az a tűz, ami a múlt század hetvenes éveiben az Egyesült Államokból indult. A „forradalmárok” megelégelték az olcsó, nagyipari söröket, és otthon, a konyhában hozzáfogtak a házi sörfőzésnek. Ennek nyomán ma legalább 10 olyan sör készül Magyarországon, amelyik a világ minden táján megállná a helyét. Ez mindössze az elmúlt 3-4 esztendő eredménye. Na, ezt hívja magyar sörforradalomnak a HUBA – Hungarian Beer Academy munkatársa, Simonfai Balázs sörfőző mester. Kukkantsunk bele abba a különleges világba, ami még sok hazai sörkedvelő előtt is ismeretlen.

Ugye, hogy nem is olyan egyszerű? Ha ezeket a szabályokat betartod, már nyert ügyed van. Vagyis, idő, nyugalom, ínyencség kell az igazi élvezethez a sörnél is. Ki kell próbálni!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…

Mozgásra fel!

Kevesebb, mint napi 9000 lépés megtételével már sikerrel vesszük fel a harcot az Alzheimer-kór kialakulásával…
1 / 1 504

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!