>
Facebook hozzászólás

3+1 tipp balkonkertészeknek

Így március elején olyan érzése van az embernek, mintha minden nap egy kicsit közelebb lenne a tavasz. Hiszen egyre többet süt a nap, később sötétedik, és ha eléggé hegyezed a füledet, talán már a madarak csicsergését is lehet hallani. Keresve sem találhatnál jobb alkalmat arra, hogy belevesd magad a kerti munkákba. Persze ha lakásban élsz, akkor ez nem tűnik ilyen egyértelműnek, viszont a jó hír az, hogy egy balkonkert segítségével így is átélheted a kertészkedés örömeit. Már most kedvet kaptál? Nem csoda, hiszen egy ilyen kiskert az erkélyen nemcsak gyönyörű, de igazán praktikus is lehet. Akár tapasztalt erkélykertész vagy, akár most ismerkedsz ezzel a világgal, a 3+1 tipp, amelyet Megyeri Szabolcs kertész gyűjtött össze neked, garantáltan nagyon hasznos lesz számodra.

Rendszerint kezdőknek is bátran ajánlom, hogy vágjanak bele a balkonkertészkedésbe, ugyanis nem kell ahhoz kertésznek lenni, hogy gyönyörű virágokat, fűszernövényeket nevelj vagy zöldséget, gyümölcsöt termessz az erkélyeden. Fontos viszont tudni néhány mindenképpen betartandó alapszabályról. Sőt, ha még néhány hasznos, gyakorlati tippet is megfogadsz, biztos lehetsz abban, hogy nem lesz párja a környéken a balkonkertednek.

Balkonok, Kép: Megyeri Szabolcs
Kép: Megyeri Szabolcs
  1. A növények kiválasztásánál vedd figyelembe annak igényeit!

Mindig izgalmas dolog kiválasztani, milyen növényeket is szeretnél nevelni a balkonon, viszont érdemes felmérni alaposan előtte, hogy az adott növénynek minden víz-talaj-hely- és vízigénye van. Így tudsz számára olyan helyet keresni, ahol már a kezdetekkor jól érzi magát és ennek fényében tudod majd megtervezni a balkonkertedet.

Nehogy már a szomszéd erkélye legyen zöldebb!
Már alig vártuk, hogy jöjjön a tavasz! A hétvége pedig egyenesen remek alkalom egy kis kertészkedéshez. Ne csóváld a fejed, gyakorlatból tudom, nincs az a pici erkély, terasz, gang, ahol ne lehetne egy kis üde sarkot kialakítani. Adunk néhány tanácsot, hogy tényleg a tied legyen a legszebb, sőt, leghasznosabb!
  1. Szerezd be a megfelelő kellékeket az ültetéshez!

Nincs annál bosszantóbb, mint mikor végre elkezded az ültetést, viszont menet közben derül ki, hogy valami hiányzik ahhoz, hogy be tudd fejezni a kert kialakítását. Éppen ezért érdemes előre listát gyártani, hogy biztosan semmi ne maradjon le. Az egyik nagyon fontos elem az ültetőláda, amelynek legalább 40 centiméter mélynek és 50-60 centiméter szélesnek kell lennie. A hosszúsága természetesen attól függ, mekkora hely áll rendelkezésre az erkélyen. Szintén lényeges a megfelelő minőségű virágföld beszerzése is, amelyet érdemes egy kis trágyával keverni, hogy a növények biztosan jól érezzék magukat az új helyükön. Emellett a listán van a helye az olyan kis méretű kerti szerszámoknak is, mint az ásó vagy ültetőkanál, amely segítségével megkönnyítheted az ültetés menetét.

Hasznos balkonok, Kép: Megyei Szabolcs
Kép: Megyei Szabolcs
  1. Tarts „főpróbát”!

Ha kiválasztottad a megfelelő növényeket, és beszerezted a szükséges eszközöket, indulhat a balkonkert kialakítása! Érdemes azonban ültetés előtt úgynevezett „főpróbát” tartani, vagyis elrendezni a növényeket a jövőbeni helyükre még cserepestől. Így ugyanis láthatod, minden úgy működik-e a valóságban is, ahogy azt elképzelted.

Na, ez mi? Díszít, bújtat, oxigént termel, és energiával tölt fel
Nem valamiféle újdonsült hibrid technológiáról beszélek, hanem az élő térelválasztókról. A mostanában nagyon divatos, egyterű lakásoknál a berendezéskor döbbenünk rá, hogy ha nem különítjük el megfelelően a különböző funkciókat egymástól, bizony elég kényelmetlenül érezhetjük majd magunkat saját otthonunkban. Különösen érvényes ez a tágasabb, nagy terekkel rendelkező lakásokra, vagy második otthonunkra, a munkahelyünkre ahol egy légtérben kell dolgoznunk más emberekkel.

Ha esetleg nem, még mindig van lehetőséged a javításra, míg élesben már nehéz ilyenkor korrigálni. Amikor úgy gondolod, minden úgy tökéletes ahogy van, nekikezdhetsz az ültetésnek!

+1. Öntözz rendszeresen!

Ha szeretnéd, hogy minden hozzá fűzött reményedet beváltsa a balkonkert, nagyon fontos, hogy ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről. Amennyiben a munkaidőd engedi, a legjobb, ha naponta többször adsz kisebb mennyiségű vizet a virágoknak, zöldségeknek és fűszernövényeknek, ám ha erre nincs lehetőséged, reggelente érdemes alaposan megöntözni a balkonnövényeket. Lényeges, hogy minden öntözés előtt ellenőrizd, milyen a föld a növények körül, hiszen ennek megfelelően tudod adagolni majd a vizet. Amennyiben igen gyakran tűz a nap pont az erkélyedre, érdemes fenyőmulcsot beszerezni és befedni vele a földet, ugyanis ez nemcsak a napsugaraktól védi meg a növények gyökereit, de a nedvesség megtartásában is segít.

Ezen a ponton pedig már csak egyetlen nagyon fontos feladatod maradt, mégpedig az, hogy állj meg egy pillanatra és élvezd a munkádat, ugyanis van egy gyönyörű, egyedi balkonkerted. Ha még többet szeretnél tudni ezekről a különleges veteményesekről, ide kattintva tájékozódhatsz!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 162

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!