Facebook hozzászólás
199

Mit tegyünk, hogy ne hízzunk el karácsonykor!

Minden hízásra hajlamos nő és férfi vagy aggódva gondol a közelgő karácsonyi ünnepekre, vagy éppen örül, hogy ily módon felmentést szerezhet a fogyókúra alól, hiszen ilyenkor végképp nem lehet nemet mondani a mama, az anyós, a nagyszülő traktájára. Hogy éhes-e az ember vagy sem, az senkit nem érdekel, enni és inni ilyenkor muszáj.

De hogyan együnk akkor, ha az ünnepek után kollégáink – felszedett kilóinkra irányuló – lesajnáló pillantásait el szeretnénk kerülni? Íme egy – két tanács.

Mindennek a titka a mértéktartás és kombinálás. Persze nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy nem nyúlunk a szépen megterített asztalon nyugvó ínycsiklandozó falatokhoz.Ugyanis annyi az egész, hogy megtehetjük, hogy bár mindenből eszünk, de a lényeg, hogy csak keveset. Nyugodtan elfogadhatjuk a húsokat, de vagy zöldkörettel, vagy köret nélkül, és talán azon se sértődik meg a család szakácsa, ha a levesből nem halásszuk ki tésztát, illetve ha a töltött káposztából inkább csak a káposztát esszük meg, és nem a tölteléket.

Jó tanács, hogy inkább többször vegyünk a tányérunkra minden ételből keveset, mint egyszer sokat. Ennek előnye, hogy így biztosan nem hagyunk ott kiszedett ételt, és minden egyes szedés alkalom arra, hogy az egekbe magasztaljuk a háziasszonyt (vagy háziurat). Ahol a család szakácsa maga is fölös kilókkal küzd, ott érdemes a szokásos ünnepi menük kalóriaszegény változatát elkészíteni.

Lássuk hogyan oldható ez meg a legegyszerűbb módon.

 A hal – ami a legtöbb családban karácsonykor asztalra kerül – az egyik legkímélőbb étel, ha nem éppen ponty az alapanyag.

 A pulyka nyugodtan maradhat (a csirke pláne), amihez köretként télen sem okoz gondot friss salátát tálalni, rizs vagy burgonya helyett.

Ami pedig a desszertet illeti: bejgli helyett – vagy ha nehéz lemondani róla, akkor mellette – készíthetünk joghurt-habokat, gyümölcssalátát.

Az italokkal kapcsolatban a sör helyett inkább vörös vagy fehérbort fogyasszunk, akár szénsavmentes ásványvízzel is.

Vendégek fogadásakor különösen kellemes benyomást kelthetünk azzal, ha forralt bort kínálunk nekik érkezésükkor. Ez esetben igyekezzük elkerülni a cukor használatát, és csak szegfűszeggel, reszelt citromhéjjal ízesítsük. Aki kicsit pikánssá szeretné tenni, az tehet még bele borsot, ettől enyhén csípőssé válik ez a meleg ital.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!