Anyukám mesealmása – tényleg álom!
Csak úgy ragyognak a piacon a különböző almák! Nemrég Szekszárdon jártam, és az oda vezető egyik mellékúton, egy almáskertnél álltam meg, ahol rengeteg finom gyümölcsöt vettem a kicsitől a nagyig, a zöldtől pirosig, a csíkosig. Alig vártam, hogy beleharaphassak az egyikbe, és már éreztem is a számban ennek a sütinek az ízét! Alig vártam, hogy nekiállhassak. Anyukámtól tanultam ezt a mesés mesealmást, amit gyerekkoromban akár csukott szemmel is képes volt elkészíteni!
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 1 cs sütőpor
- 20 dkg porcukor
- késhegynyi só
- 2 dl tejfel
- 15 dkg margarin
- 1,5-2 kg alma
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1/2 kk őrölt fahéj
Elkészítés:
Jó alaposan dolgozd őssze a lisztet, a sütőport, a porcukrot, a sót, a margarint és a tejfelt. Csavard fóliába, és tedd a hűtőbe egy fél órára. Ezalatt hámozd meg, csumázd ki az almákat, majd reszeld le az egészt. Add hozzá a vaníliás cukor felét, a fahéjat, és keverd össze. Zsírozd ki vagy sütőpapírral béld ki a tepsidet. Vedd ki a tészát a hűtőből. Vágd ketté, az egyik felét ted a tepsibe, és egyenletesen nyomkodd szét. Borítsd rá a lereszelt almát, és azt is terítsd szét egyenletesen. Mindezt borítsd be a tészta másik felével. Villával szurkáld meg a tetjét, kend meg a tetejét a tojás sárgájával, és mehet a forró a sütőbe. Süsd világosbarnára. Ha kész, az egészet szórd meg a vaníliás cukor másik feléve. Kockázd fel, és ha kell, tálalás előtt hintsd meg porcukorral! KIváló vendégváró! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.