Facebook hozzászólás
5 972

Az eredeti Gundel-somlói

Ahány ház, annyi somlói. De vajon, melyik az igazi! Most megnyugtatok mindenkit! Mindegyik az, amelyiket mi készítünk! Amikor én megismerkedtem vele, még úgy tanultam, hogy a híres színészről, Somlai Artúrral kapta a nevét, és ez volt a művész kedvenc édessége. Most azt olvasom, hogy a fóti Somlyó hegy a névadó. Akkor most jöjjön a Wikipedia eredeti receptje. Igazi karácsonyi fogás!     

Somlói galuska, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Somlói galuska:

  • A piskótákhoz (egyenként)
    • 6 db tyúktojás
    • 175 g kristálycukor
    • 175 g liszt
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • só, vaj
  • Az alapöntethez
    • 200 g kristálycukor
    • 2,5 dl víz
    • 1 dl rum
    • 1/4 rúd vanília
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 narancs reszelt héja
  • A vaníliakrémhez
    • 0,5 l tej
    • 4 db tojás sárgája
    • 40 g liszt
    • 15 g zselatin
  • A töltelékhez
    • 100 g dióbél
    • 50 g baracklekvár
    • 1 kk kakaó
    • 80 g mazsola
  • A csokoládéöntethez
    • 150 g étcsokoládé
    • 250 g cukor
    • 1,5 dl víz
    • 1 dl rum
  • Továbbá
    • 4 dl tejszínből hab

Elkészítés:

Háromféle piskótát készítünk: simát, diósat és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat (a diós laphoz a darált diót, a csokoládéshoz a kakaót), és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy tortaformában kb. 1 cm vastagságúra sütjük.
Az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük. A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.
Tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, és megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára (például egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.

Figyelem! Nem kell feltétlenül óriási adagokat készíteni! Ha ilyen kis tálkákban szervírozod, akkor még a fogyókúrázok is könnyebben elcsábulnak! Díszítheted egy kis kandírozott gyümölccsel, kivivel, csokidarabkákkal, de ez már csak a te fantáziád remeke!

Márti mézes csirkéje
Már tervezgetem a karácsonyi menüt! Ahogy lapozgattam a receptjeim között, ezt találtam. Egy barátnőmtől tanultam, náluk karácsony első napján mindig ez a menü. Egyszerűen pompás!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!