Az eredeti Gundel-somlói
Ahány ház, annyi somlói. De vajon, melyik az igazi! Most megnyugtatok mindenkit! Mindegyik az, amelyiket mi készítünk! Amikor én megismerkedtem vele, még úgy tanultam, hogy a híres színészről, Somlai Artúrral kapta a nevét, és ez volt a művész kedvenc édessége. Most azt olvasom, hogy a fóti Somlyó hegy a névadó. Akkor most jöjjön a Wikipedia eredeti receptje. Igazi karácsonyi fogás!
Somlói galuska:
- A piskótákhoz (egyenként)
- 6 db tyúktojás
- 175 g kristálycukor
- 175 g liszt
- 1/2 citrom reszelt héja
- só, vaj
- Az alapöntethez
- 200 g kristálycukor
- 2,5 dl víz
- 1 dl rum
- 1/4 rúd vanília
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- A vaníliakrémhez
- 0,5 l tej
- 4 db tojás sárgája
- 40 g liszt
- 15 g zselatin
- A töltelékhez
- 100 g dióbél
- 50 g baracklekvár
- 1 kk kakaó
- 80 g mazsola
- A csokoládéöntethez
- 150 g étcsokoládé
- 250 g cukor
- 1,5 dl víz
- 1 dl rum
- Továbbá
- 4 dl tejszínből hab
Elkészítés:
- Háromféle piskótát készítünk: simát, diósat és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat (a diós laphoz a darált diót, a csokoládéshoz a kakaót), és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy tortaformában kb. 1 cm vastagságúra sütjük.
- Az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük. A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.
- Tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, és megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára (például egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.
- Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.
Figyelem! Nem kell feltétlenül óriási adagokat készíteni! Ha ilyen kis tálkákban szervírozod, akkor még a fogyókúrázok is könnyebben elcsábulnak! Díszítheted egy kis kandírozott gyümölccsel, kivivel, csokidarabkákkal, de ez már csak a te fantáziád remeke!
Hozzászólás zárolva.