Bolo do caco, a madeirai kenyér
Az úgy volt, hogy Madeirán nyaralunk. Aztán jött egy frankó kis tüdőgyulladás – nyáron -, és keresztülhúzta a terveket, én maradtam, a család utazott… Azért kiadtam az utasítást, hogy a kenyerükről információkat szerezzenek be a helyiektől – írja Pammer Lívia ajánlójában. Aztán mikor felépült, megsütötte a madeirai kenyeret, amit meleg szívvel ajánl mindenkinek, mert nagyon finom. A bolo do caco egy édesburgonyából és lisztből kelesztéssel készült madeirai kenyér, amit vaslapon sütnek, és fokhagymás fűszervajjal kínálnak, de bármiféle feltéttel, édessel és sóssal is egyaránt kitűnő! A recept Madeiráról származik, az elkészítését egy portugál videón néztem meg – tette hozzá a gasztrobloger.
Hozzávalók:
- 50 deka kenyérliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2-2,5 dl langyos víz
- egy csapott evőkanál só
- 5 deka édesburgonya
Elkészítés:
Az édesburgonyát megmostam, cikkekre vágtam, majd lefedve megsütöttem 150 fokon a sütőben. Miután kihűlt, 5 dekányit összepépesítettem belőle. A langyos vízben elmorzsoltam, feloldottam az élesztőt, majd a már kimért lisztből 3 evőkanálnyit hozzákevertem, és lefedtem 15 percre. A maradék lisztben elkevertem a sót és a pépesített kihűlt édesburgonyát. Miután a 15 perc letelt, bedagasztottam a tésztát, nem kemény hanem inkább lágyabb állagúra, majd duplájára kelesztettem. Ezután 5 darabra vágtam, gombócokat csináltam, majd kicsit ellapogattam, és 25 percig letakarva újra kelesztettem . Egy teflonos serpenyőt felforrósítottam, majd megsütöttem benne a kenyérkéimet. Nem nagy lángon, oldalanként kb 6-7 percig sült (először csináltam egy próbadarabot!). Fokhagymás- snidlinges fűszervajat készítettem mellé: a lágy vajba belereszeltem egy gerezd fokhagymát és egy csokor apróra vágott snidlinget kevertem hozzá. Még langyosan, kettévágva megkentem, és rekord gyorsasággal el is fogyott…! Nektek is jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.