Bomba jó lenmagos túrópogácsa Mártinál
Ezt a receptet Kandikó Éva egykori televíziós kolléganőmtől tanultam, aki – többek között – páratlan jó receptjeivel tűnt ki már hosszú évekkel ezelőtt. Most is ismert gasztroblogger, a Paprika TV szakértője, és a Facebookon is rendszeresen közzé teszi ínyencségeit. Ez a pogácsája elronthatatlan, és frissen egyszerűen felülmúlhatatlan! Teszem hozzá, még másnap sem kuka pozitív, ahogy ő szokta mondani, mert puha, jó ízű marad! Próbáljátok ki!
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 50 dkg túró
- 40 dkg olvasztott, majd lehűtött vaj
- 2 tojás a tésztába, +1 a pogácsák tetejére
- 3 dkg friss élesztő 0,5 dl langyos tejjel, pici cukorral felfuttatva
- 1 evőkanál só
Elkészítés:
Az összes alapanyagot jól összegyúrod. Folpackkal letakarod, és fél órát hagyod pihenni a hűtőben. Alaposan lisztezd be a gyúródeszkát, vagy a konyhapultot, és nyújtsd ki kb. egy ujjnyi vastagra. A pogácsák tetejére félretett harmadik tojást verd fel egy villával, és kend meg vele a tésztát. Hajtsd kettőbe, majd nyújtsd kb. másfél-két ujjnyi vastagra. Kapj elő egy kisebb pogácsaszaggatót, és szaggasd ki a kis pogikat. Sütőpapírral béleld ki a tepsiket, tedd bele a cuki pogácsákat. Kend meg a tetejüket a tojással, és mindegyik tetejére szórj pár szem lenmagot. 200 fokra előmelegített sütőben süsd ki, de óvatosan, ne égjen meg, ne száradjon ki! Ha a tetejük pirosas, és a talpuknak is van már egy kis színe, akkor kész! Kapd ki a sütőből, és már teheted is be a következőt! Ugyanis sok lesz belőle!
Ha nincs otthon lenmag, sebaj, szórd meg szezámmaggal! Valamiért a legtöbb túrót nem fél kg-os nejlonzacskóban árulják, hanem 45 dkg-ásban. Az is elég! De ha van otthon egy pici juhtúród, kiegészítheted vele, úgy is nagyon finom, csak nyersen kóstold meg a tésztát, nehogy elsózd!
Próbáld ki, nem fogsz csalódni! Kiadóssága miatt nagyobb karácsonyi bulikon is megállja a helyét! Jó étvágyat!
Ha elégedett voltál, itt egy másik pogi receptje is!
Hozzászólás zárolva.