Cecei lóbabom, az őszi levescsoda
Méltatlanul mellőzött hüvelyesünk a lóbab. Az annak idején Ázsiából hozzánk érkezett növénynek ez volt az eredeti alakja, a kisebb, a tarka vagy a fehér színűeket már mind ebből nemesítették. Egykor különösen a jászsági pásztorok kedvelték, de a mai bográcsozók is előszeretettel használják. A minap a mezőföldi Cecén jártam, ahol elbővölt a sok-sok paprikafüzér, az utcai árusok kavalkádja. Megálltam megcsodálni, és persze a paprikához rögtön gyönyörű lóbabot is vettem!
Hozzávalók 4 éhes szájhoz:
- 25 dkg lóbab
- 40 dkg füstölt csülök
- 4 db sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 db közepes zeller levelével
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-3 babérlevél
- 2,5 dl tejföl
- só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 cs apróra vágott petrezselyem
- 2 ek mangalicazsír
- 2-3 ek liszt + 2-3 ek átszitálva
- 1 ek őrölt csemege pirospaprika
- 1 db tojás
Elkészítés:
Egy éjszakára áztasd be a babot. Egy másik tálban a csülköt is. Másnap öntsd le a vizet, és tedd egy nagyobb lábasba. Add hozzá a babérlevelet, a vöröshagymát, a 2 gerezd fokhagymát, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzd puhára közepes lángon. A csülköt tedd ki egy tányérra. Tedd a főzlébe a lóbabot, adj hozzá még egy kis vizet, és rakd a tűzre.
A félig főtt babhoz add hozzá a hosszába vágott zöldségeket. Ezután fejtsd le a csontról a húst, és kockázd fel. Készíts rántást: olvaszd fel a zsírt, állandó keverés mellett szórd rá a lisztet, végül, ha gyöngyözni kezd, húzd le a tűzről, szórd rá a cecei pirospaprikát, a szétnyomott maradék fokhagymagerezdet, és önts rá némi hideg vizet. Jól elkeverve öntsd a leveshez. Kóstold meg, és ha kell, sózd, borsozd. Egyet rottyan, és kész. Ha szerted, főzz bele csipetkét is: a tojást jól dolgozd össze a liszttel, hogy jó kemény tésztát kapj. A legegyszerűbb, ha vékény kígyót sodorsz, és azt csipegeted szét. Rögtön mehet a levesbe, csak pár perc kell neki, és megfő. Tálaláskor szórd meg a levesed a petrezselyemmel, és kínálj hozzá tejfölt! Nagyon jó kis tartalmas leves, utána már csak egy jó kis almás pite vagy csokis palaicsinta kell!
Hozzászólás zárolva.