Durván dupla sajtburger angol muffinzsemlében
Szerintem a házi készítésű dolgoknak nincs párja! Abban még van anyag ahogy mondani szokták, adalékanyagok és ízfokozók nélkül, tényleg saját ízlésünkre formálhatjuk. Olyan hamburgert készítettem amiben duplán van sajt és marhahúspogácsa, baconszalonna, saját termesztésű zöldségek, mindehhez házi angol muffinzsemlét sütöttem – írja Pammer Lívia.
Hozzávalók a muffinzsemléhez:
- 50 deka liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg teavaj
- 1 mokkáskanálnyi cukor
- 1 csapott evőkanál só
- langyos víz
- egy maréknyi kukoricadara
A húspogácsához:
- 50 deka darált marhahús (10 vagy max 20 % zsírtartalommal)
- mustár
- 5 deka apró szemű zab
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros langyos vízben (kb 2,8 dl) kicsit megfuttattam, majd a liszthez adtam, és 10 percre letakarva pihenni hagytam. Ezután sóztam, hozzácsorgattam az olvasztott vajat és elkezdtem dagasztani. Lágy, de nem ragacsos tésztát dagasztottam. Duplájára kelesztettem, majd kukoricadarával hintett deszkára borítottam.
Nagyméretű, kör alakú szaggatóval a zsemléket kiszaggattam, szilikonos sütőpapírra helyeztem, és kb. 15-20 percig pihentettem. Ezalatt az idő alatt a sütőt 210 fokra előmelegítettem, majd a zsemléket szép aranyló színűekre sütöttem. Kivéve kopogós keménynek tűnnek, de mire kihűlnek, pihe-puha könnyed zsemlék lesznek.
A darált húst sóztam, őrölt borssal hintettem, kb. 3 evőkanálnyi mustárt hozzáadtam, beleszórtam a zabpelyhet, és alaposan összedolgoztam. Ha lehetőségünk van rá, legjobb ha előző este bekeverjük, így szépen össze fognak érni az ízek. A húsmasszából pogácsákat szaggattam és kontaktgrillen megsütöttem. Megfordítás után minden húspogácsára egy szelet sajtot tettem ami szépen ráolvadt a hús tetejére. Ekkor már nem csukom rá a kontaktgrill tetejét! A húst kicsit szaftosabbra szoktam sütni, így jobban benne maradnak az ízek.
A muffinzsemléket kettévágtam, mindenki ízlés szerint töltötte meg. Saját termesztésű salátalevél, és hagyma került bele, ketchup, csemege uborka szeletek, és a tetejére jó ropogósra sült baconszeletek. Ez tényleg durván jó! Ki kell próbálni! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.