Egyszerű falusi bablevesem az indiánoktól
Fehér, fekete, tarka – és ez mind bab, vagy másnéven paszuly. Tápértéte óriási, fehérjetartalma tízszer nagyobb, mint a krumplié. Az indiánok már ötezer éve termesztették, és akkor jött a globalizáció, a hódítók hajóin ripsz és ropsz az 1530-as években megérkezett Európába is hódító útjára. Ennyit a történelemről, vágjunk bele az egyszerű magyar bableves elkészítésébe. Érdemes egyszerre nagyobb lábasban készíteni, hogy jobban kijöjjenek az ízek, a felesleget pedig egyszerűen lefagyaszthatod.
Hozzávalók:
- 20 dkg szárazbab
- 2 dkg zsír
- 2 dkg liszt
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej hagyma
- tárkony
- parika
- só
- babérlevél
- eceet
- tejföl
Elkészítés:
Előző este áztasd be a babot. Másnap tedd bele két liter vízbe, és kezd el főzni a babérlevéllel.
Ha félig kész, add hozzá a zöldségeket, amiker előzőleg hosszába vágtál. A zsírból és a lisztből készíts világos rántást, és add a leveshez. Tálaláskor adj hozzá egész pici cukrot, ecetet, tárkonyt, végül tejfölt. Persze ez már mind Csak ízlés kérdése!… Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.