Facebook hozzászólás
1 805

Elzászi almatorta – ahogy Márti látta Elzászban

Nem lehet elfelejteni az őszi, szüretelő Elzászt! Fantasztikus színekben pompázik Colmar és környéke!  Franciaország Németországhoz simuló részén találhatod a legremekebb borutakat! A környékbeli templomok oltárát ilyenkor zöldségekkel és gyümölcsökkel díszítik! Sokat dolgoztam Strasbourgban. Ezt az almatortát is ott tanultam. Nincs is jobb annál, mint délután egy pohár újborral és egy szelet almatortával kiülni az Ill folyó partjára, és gyönyörködni a nap őszi sugaraiban! Előre bocsátom, nem vagyok édesszájú, de ezt a desszertet nem lehet megunni, nem lehet kihagyni! Jó étvágyat!

Hozzávalók:

Elzászi almatorta kör alakú sütőformában, Kép: László Márta
Kép: László Márta
  • 20 dkg liszt
  • 6 ek porcukor
  • 13 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 2 egész tojás
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 4 ek víz
  • 3 zöldalma
  • 2 ek citromlé
  • 1 cs szirupos vaníliarúd (Ezt én szoktam otthon csinálni. Egy kis kémiai laborcsőbe beleteszem a vaníliarudat, és felöntöm készen kapható vaníliasziruppal. Van olyan rúd, amit eleve ilyen kémcsőben árulnak, és akkor azt öntöm fel. Ha szükség van rá, kiveszem a rudat, a kellő mennyiséget szétvágom, belsejét kikaparom, és beleteszem pl. most majd a vaníliaszószba.)

Elkészítés:

Összekeverjük a lisztet 10 dkg hideg vajjal, és 1 evőkanál cukorral. Vagy „daráld le” a robotgéppel, mint az almát szoktad, vagy tedd késes turmixgépbe. Ha elég porhanyós, tedd nagyobb tálba,  add hozzá az 1 tojás sárgáját, majd a vizet. Dolgozd össze nagyon alaposan, majd jól csomagold nejlonzacsiba vagy folpackba, és tedd fél órára a hűtőbe. Ezután hámozd meg az almákat, csumázd ki, és szeleteld fel vékony cikkekre.a citromlével öntsd nyakon, és keverd is össze, hogy mindenütt érje a szeleteket.

Elzászi almatorta szelet tálalásra készen, Kép: László Márta
Jó étvágyat! Kép: László Márta

Az alma ugyanis így nem barnul meg. 30 perc után picit lisztezd be a gyúródeszkád, majd nyújtsd a tésztát kb. egy 26 cm-es körlappá. Végy egy ennek megfelelő, kör alakú sütőformát. Béleld ki alaposan sütőpapírral. Fektesd bele a tésztát, majd szépen körös körbe rakd a „tálba” az almákat. Szórd rá a megmaradt cukrot és vajkockákat. 200 fokon fél óra alatt megsütöd, de légy óvatos, nem minden sütő egyforma! Az enyémet pl. egy picit „megkapta”, de semmi gond! Kapd ki a sütőből, és rakd a tűzhely felső, főzőrészére, hogy mindenütt egyformán tudjon hűlni! A sütőt vedd vissza 165 fokra. A tésztát kb. 10 perc után nyakon öntöd a tejszín, a két egész tojás a 4 kanál cukor és a kis vaníliakülönlegesség jól elkevert elegyével! 25-30 perc alatt készre sütöd!

Jöhet az Ill folyó, a pohár újbor! Fergeteges lesz az élmény!

Itt egy mákos-almás sütirecept is! Itt meg egy almás muffin! Próbáld ki, és élvezd az ősz csábító ízeit!!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!