Falusi libazúza pörköltöm
Áldották a londoniak György korában a belsőségeket, a friss zöldségeket, a baromfit és a vadakat. Nem is véletlen, hiszen, a brit főváros lakossága nem is volt olyan egészséges, mint akkor. Gyerekkoromban a nagymamám készített fantasztikus zúzapörköltet csirkéből. Ezt fejlesztettem némileg tovább – amúgy „libásan”. Szerintem nagyon finom! Feltétlenül próbáld ki!
Hozzávalók négy éhes szájhoz:
- 1/2 kg libazúza
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl vörösbor
- 1 ek zsír (lehetőleg liba!)
- 1 tyúkhúsleves kocka
- 1 mk darált köménymag
- 1 tk majoránna
- 1 ek pirospaprika
- 1/2 ek paradicsomlé
- só, frissen tört bors
Elkészítés:
Vágd apróra a hagymát, a fokhagymát, karikázd fel a megtisztított sárgarépákat. Olvaszd fel a zsiradékot, dobd rá mindkét hagymát, majd a sárgarépát, és párold fedő alatt kb. 5 percig. A vége felé add hozzá a majoránnát és a köménymagot is. Most jöhetnek a szépen megtisztított zúzák. Keverd meg, pirítsd, a lényeg, hogy a zúzák színe sötétre változzon! Add hozzá a paprikát, majd a tyúkhúslevesből készült „alaplevet”, a paradicsomlevet,sózd és borsozd. Figyelj rá, hogy a lé ellepje a zúzákat, és szép lassan legalább két órán át főzd! Petrezselymes burgonyával vagy párolt rizzsel tálalhatod. Van, ahol „csak” egy szelet kenyérrel tálalják egy fa tányéron! Jó étvágyat a tunkoláshoz, mert ez a szaft is nagyszerű!
Itt egy másik libás recept – ezúttal májból!
Hozzászólás zárolva.